€ 1 mln. voor Magneto dat een duurzaam alternatief ontwikkelt voor koelsystemen

In koelsystemen werd tot nu toe altijd gebruikgemaakt van gascompressoren. Hoewel de gassen tegenwoordig al minder schadelijk zijn dan vroeger, zijn ze nog altijd giftig en gevaarlijk, met een enorme footprint tot gevolg. Het Delftse Magneto, spin-off van de TU Delft, ontwikkelt 3D-geprint magneto-calorisch materiaal voor warmtepompen. Met dit materiaal kunnen warmtepompen voor koelsystemen gemaakt worden die niet langer op gas werken, maar op onschadelijke vloeistoffen, zoals water. Daarnaast is het systeem tot 30% energie-efficiënter. Voor hun unieke innovatie ontvangt Magneto € 1 mln. vanuit UNIIQ (Delft Enterprises), SHIFT Invest, Graduate Entrepreneur Fund en Rabobank.

Koelsystemen, van onder andere ijskasten, werkten momenteel nog op gascompressoren. Vroeger maakten deze gebruik van ChloorFluorKoolwaterstoffen, bekend van het gat in de ozonlaag en intussen bijna overal uitgefaseerd. Vandaag de dag zijn de gassen nog altijd erg vervuilend. Magneto heeft een betrouwbare oplossing ontwikkeld voor dit groeiende probleem in de markt van koelsystemen.

Unieke receptuur van magneto-calorisch materiaal

Magneto ontwikkelt een speciaal composiet voor warmtepompen. Dit materiaal verandert van temperatuur na blootstelling aan een magnetisch veld, ook wel het magneto-calorisch effect genoemd. Ondanks dat sommige natuurlijke stoffen ook deze eigenschap vertonen, maakt het composiet van Magneto geen gebruik van zeldzame elementen. Hierdoor kan het materiaal op grote schaal geproduceerd en toegepast worden. Magneto is het eerste bedrijf ter wereld dat in staat is om magneto-calorisch materiaal 3D te printen, een belangrijke stap voor het toepassen.

Systeem Magneto 30% energie-efficiënter

Dit bijzondere materiaal kan gebruikt worden om een warmtepomp te maken, die geen gassen meer gebruikt maar vloeistoffen, zoals water. Deze kunnen gascompressoren vervangen in koelsystemen en in de toekomst allerlei apparaten die opwarmen en koelen. Naast het feit dat deze nieuwe systemen geen gebruik meer maken van vervuilende gassen is het systeem ook nog tot 30% efficiënter. Waardoor er ook nog flink bespaard wordt op energieverbruik.

Markt koelsystemen zal naar verwachting verdrievoudigen

Voor de koelingsmarkt worden er jaarlijks 200 miljoen gascompressoren geproduceerd. Daarbij is er een toenemende wereldwijde behoefte aan koeling en zal de markt naar verwachting verdrievoudigen tot 2050. Magneto zal een deel van deze groei op duurzame wijze mogelijk maken.

Investering maakt ontwikkeling eerste functionele koelsystemen mogelijk

Met de investeringsronde van € 1 mln., medemogelijk gemaakt door UNIIQ (Delft Enterprises), SHIFT Invest, Graduate Entrepreneur Fund en de Rabobank, gaat Magneto een portfolio aan magneto-calorische materialen opbouwen, zodat de eerste functionele koelsystemen gemaakt kunnen worden. Het bedrijf telt nu 4 fte en groeit naar 7,5 fte. Om deze groei te realiseren heeft het bedrijf recentelijk haar kantoordeuren geopend in YES!Delft.

[av_iq_teammember name=’33948 – Willem van Holthe’ description=’

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.’ font_color=” custom_title=” custom_content=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-w6fxgb’ sc_version=’1.0′][/av_iq_teammember]