€ 1,1 mln. voor DeNoize voor ‘slimme’ ramen met active noise cancellation
De Delftse startup DeNoize werd ooit ‘ontdekt’ door vroegefasefonds UNIIQ en ontvangt nu een vervolginvestering vanuit InnovationQuarter via het fonds InnovationQuarter Capital. Met de € 1,1 mln. aan kapitaal kan de startup een groeiend gezondheidsprobleem van geluidsoverlast aanpakken met hun noise cancelling ramen. In 2021 beleefde DeNoize al een wereldprimeur toen het haar geluidswerende ramen een maand lang testte in een woning in de omgeving van Schiphol.
“In veel gevallen is het voor jonge bedrijven met een disruptieve innovatie moeilijk om in een vroege fase investering op te halen,” zegt Hans Dreijklufft, fondsmanager van UNIIQ. “Wij zijn er trots op dat we vanuit InnovationQuarter lifecyclefinanciering aan kunnen bieden aan disruptieve startups die de wereld schoner, slimmer of gezonder maken. Eerst vanuit UNIIQ, nu vanuit InnovationQuarter Capital.”
‘Slimme’ ramen met active noise cancellation
In de isolatie van een huis of kantoorpand tegen met name laagfrequent geluid van buitenaf, zijn ramen de zwakke plek. Vrijwel al het geluid dat binnenshuis komt, komt binnen via de ruiten. DeNoize heeft een methode ontwikkeld om ervoor te zorgen dat geluid lastiger binnendringt door raampartijen. Dit doet het bedrijf door ramen zodanig te laten trillen dat de geluidsgolven van buitenaf exact worden gespiegeld, om zo het geluidsniveau binnen tot wel 90% te doen verminderen.
Wereldprimeur bij Schiphol
In 2021 beleefde DeNoize een wereldprimeur in Zwanenburg: het testte haar slimme geluidswerende ramen in een woning in Zwanenburg. Het bedrijf deed een maand lang onderzoek naar de effectiviteit van nieuwe technologie om geluidsoverlast te verminderen, met name in de omgeving van luchthavens. Eerder onderzoek in het lab wijst uit dat DeNoize technologie het grootste deel van buitengeluiden kan tegenhouden, zoals dat van een vliegtuig dat overvliegt, een vrachtwagen of een trein die langsrijdt. De slimme ramen behouden geluiden die mensen als positief ervaren, zoals vogelgeluiden. De technologie kan gezien worden als active noise cancelling headphones voor een gebouw.
Geluid als gezondheidsprobleem
Steeds meer mensen wonen wereldwijd in of nabij grote steden en daarmee in de buurt van significante bronnen van geluidsoverlast. Vliegverkeer maar juist ook het continue geluid geproduceerd door autoverkeer veroorzaakt geluidsoverlast voor omwonenden. Bestaande maatregelen als dubbele beglazing en geluidswallen zijn vooral effectief voor geluid in een specifiek stuk van het spectrum, het midden- tot hoogfrequent geluid. Dit terwijl veel bronnen van geluidsoverlast in steden laagfrequent geluid produceren. Deze oplossingen zijn dan ook niet afdoende. Alleen al in Nederland zorgt dit voor bijna een miljoen mensen die ernstige hinder ondervinden van verkeer. Bij enkele honderdduizenden mensen zorgt dit zelfs voor ernstige slaapverstoring, wat jaarlijks naar schatting leidt tot bijna 800 gevallen van hartziekten die hier direct gevolg van zijn.
[av_iq_teammember name=’27248 – Martijn de Blaey’ description=’
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.’ font_color=” custom_title=” custom_content=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-lsjove’ sc_version=’1.0′][/av_iq_teammember]