€ 350.000 Delftse startup Villari vanuit UNIIQ om de ‘gezondheid’ van staalconstructies real-time te monitoren

Startup Villari ontwikkelt een technologische sensoroplossing voor het detecteren van scheuren in stalen structuren. Staalconstructies, zoals bruggen en hefwerktuigen, vergen veel en duur onderhoud, zeker als ze ‘op leeftijd’ zijn. Bovendien leiden deze inspecties tot afsluiting van (belangrijke) wegen, met tot gevolg extra kosten en een negatief effect op maatschappij en milieu. Dankzij de innovatie van Villari hebben eigenaren op elk moment betrouwbare informatie over de ‘gezondheid’ van stalen structuren. Daardoor zijn er minder inspecties nodig en worden reparaties en renovaties beter planbaar gemaakt. Villari ontvangt nu € 350.000 vanuit proof-of-conceptfonds UNIIQ voor verdere ontwikkeling, onderzoek en uitbreiding van het team.

Staalconstructies ondergaan vermoeiing ten gevolge van zware belasting. In de jaren zeventig werd daar bij de ontwerpen onvoldoende rekening mee gehouden. Constructies zijn na een bepaalde tijd ‘op’. Het gevolg is dat ze regelmatiger geïnspecteerd, gerepareerd of vervangen moeten worden. Veel bruggen in Europa zijn uit de jaren zestig en zijn verouderd. Er worden inspecteurs gestuurd, maar hun diensten zijn duur en het proces is complex en tijdrovend. Eigenaren van stalen constructies die herhaaldelijk zwaar worden belast (zoals bruggen en zware hefwerktuigen) besteden dan ook veel geld aan gespecialiseerde inspecties, reparaties en vervangingen, zodra de constructie op leeftijd is gekomen. Deze activiteiten leiden tot afsluiting van (belangrijke) wegen, met extra kosten en een negatief effect op maatschappij en milieu tot gevolg. Ook een defecte kraan in een haven kan veel kosten (door inefficiënte logistiek) en zelfs tot boetes leiden. Voorbeelden van grote organisaties die (veel) stalen assets bezitten zijn Rijkswaterstaat (meer dan duizend bruggen) en Tata Steel (produceert zeven miljoen ton staal per jaar).

Villari is een vroegefasestart-up die zich bezighoudt met de ontwikkeling van technologie voor het detecteren van scheuren en monitoren van stalen structuren. Dit doet Villari door sensoren te plaatsen op strategische plekken waar het vervolgens met hoge accuraatheid (1-10 mm) scheurvorming kan detecteren. Deze metingen worden continue gedaan en geanalyseerd met behulp van algoritmes, ontwikkeld door Villari. Op deze manier heeft de eigenaar van de constructie op elk moment betrouwbare informatie over de ‘gezondheid’ van de stalen structuur. Villari speelt hiermee tactisch in op de snelle groei van de structural-health-monitoringmarkt, terwijl het een unieke en betaalbare service aanbiedt.

Het ambitieuze team van Villari heeft ervaring in zowel onderzoek als management en consultancy. Olivier Baas (CEO) heeft tijdens zijn MSc Civiel Techniek onderzoek gedaan bij TNO, waar hij bekend werd met de physica achter de sensoren en het veld van structural health monitoring. Vervolgens heeft hij als onderzoeker gewerkt aan de TU Delft, waarna hij Villari is begonnen. Floris Achterberg (COO) heeft een MSc Transport Engineering & Logistics en 8 jaar lang als projectmanager gewerkt bij Roland Berger. Daarnaast heeft hij een MBA behaald aan de IESE business school in Barcelona.

De investering zal gebruikt worden voor verdere ontwikkeling, onderzoek en uitbreiding van het team.

[av_iq_teammember name=’37356 – Wouter Bax’ description=’

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.’ font_color=” custom_title=” custom_content=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-o1xp9a’ sc_version=’1.0′][/av_iq_teammember]