€ 550.000 voor machinebouwer Kalpana Systems betekent revolutie voor batterijen en zonnecellen

Kalpana Systems is in staat om in hoge volumes functionele coatings van slechts enkele atomen dik aan te brengen op flexibele substraten. Het proces dat deze coatings mogelijk maakt – Atomic Layer Deposition (ALD) – was tot voor kort alleen mogelijk met lage doorloopsnelheden. Kalpana ontwikkelt een machine die wél hoge volumes van Spatial ALD kan realiseren. Door het economisch rendabel maken van dit proces zorgt Kalpana ervoor dat batterijen een dubbele laadsnelheid kunnen krijgen en flexibele zonnecellen goedkoper, lichter en efficiënter worden. Daarmee betekent de technologie een revolutie voor batterijen en zonnecellen wereldwijd en een cruciale stap in de energietransitie. Kalpana ontvangt een investering van € 550.000 vanuit proof-of-conceptfonds UNIIQ en een kleine groep private investeerders. Dankzij deze kapitaalinjectie kan Kalpana Technologies de eerste prototypes van haar roll-to-roll patial ALD machine gaan ontwerpen en bouwen.

Functionele lagen creëren met precisie op atoomniveau

Dunne laagjes op flexibele folies komen op veel plekken voor, in zowel laagwaardige toepassingen, als een zak chips, als hoogwaardige toepassingen, in de semi-conductorindustrie. Atomic Layer Deposition (ALD) biedt producenten de mogelijkheid om functionele lagen te creëren van slechts een enkele atoomdikte met een perfecte dekking. Bij toepassingen waar een perfecte dekking zonder defecten belangrijk is voor de werking van het flexibele product, maar een dunne laag leidt tot betere prestaties, biedt ALD een van de beste oplossingen. Tot nu toe was grootschalige toepassing echter nog niet economisch rendabel, door lage doorloopsnelheden. ALD wordt dus met name ingezet voor zeer hoogwaardige toepassingen, zoals in de semi-conductorindustrie. De roll-to-roll machines van Kalpana maken deze technologie wél economisch rendabel. Daardoor kan men nu bij batterijen een dubbele laadsnelheid en capaciteit realiseren en worden flexibele zonnecellen goedkoper, lichter en efficiënter. Dit zijn cruciale ontwikkelingen om volgende generatie energietechnologieën te kickstarten en zo een significante bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Hoog-volume Spatial Atomic Layer Deposition

Kalpana Systemsontwikkelt een machine die wél die hoge volumes van Spatial ALD kan realiseren. Door een slimme innovatie van het transportsysteem van het flexibele substraat, kan er continue productie worden toegepast op hoge snelheden, waardoor de kosten per vierkante meter laagje radicaal dalen. Het ontwerp zorgt ervoor dat de machine geïntegreerd kan worden in productielijnen van fabrikanten. Daardoor is het voor een breed aantal toepassingen inzetbaar. Kalpana Systems wil bedrijven helpen om de bewezen toepassingen van ALD schaalbaar en rendabel in productieprocessen te integreren.

Het Kalpana-team bouwt voort op jarenlange ervaringen in ALD en machinebouw; dat heeft geleid tot de ontwikkeling van de patent-pending innovatie. De investering vanuit UNIIQ en de co-investeerders gebruikt Kalpana om tot een eerste werkend prototype te komen. 

Diederick Spee, Co-Founder van Kalpana Technologies: “Het Kalpana team heeft ruime ervaring in de machinebouw. We hebben aan den lijve ondervonden welke beperkingen ALD voor flexibele applicaties nu nog steeds kent en hoe lastig het is deze beperkingen weg te nemen. We zijn ervan overtuigd dat onze technologie voor snellere adoptie van ALD gaat zorgen onder producenten van energietechnologieën zoals batterijen en zonnepanelen. We zijn dankbaar voor de investering die UNIIQ met de co-investeerders doet. Deze investering stelt ons in staat om toe te werken naar een werkend prototype om zo potentiële klanten te overtuigen. We willen dan ook vragen om bedrijven die ALD in het verleden hebben overwogen, contact met ons op te nemen. De ‘traditionele’ bezwaren om ALD te gebruiken nemen wij namelijk weg.”

Hans Dreijklufft, Fondsmanager UNIIQ: “Kalpana Technologies is weer een mooi voorbeeld van hoe wij als VroegeFaseFinanciering powered by UNIIQ innovatie versnellen door ondernemers in staat te stellen een proof-of-concept af te leveren. We zijn trots dat we een technologie waar Nederland in de wereld op voorloopt toe te mogen voegen aan de portfolio. We hebben er alle vertrouwen in dat het Kalpana-team met haar technologie een belangrijke enabler is van onder andere nieuwe zonnecelarchitecturen, die op hun beurt de wereld weer schoner helpen maken.”