Fibriant

Fibriant ontvangt startkapitaal van UNIIQ

Fibriant BV, een jong Leids Biotech bedrijf, ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ voor de ontwikkeling van een productieplatform om individuele varianten van fibrinogeen te kunnen produceren. De investering werd bekendgemaakt door Robert Strijk, Wethouder Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur tijdens het Show Me The Money Event in Leiden.

UNIIQ investeert in Fibriant productieplatform recombinant fibrinogeen

Wonden helen door fibrinogeen

Het Leidsche bedrijf Fibriant is in 2015 opgericht door voormalig ProFibrix CEO Jaap Koopman (CEO), Miranda Weggeman (CTO) en Jos Grimbergen (COO) en richt zich op de ontwikkeling en productie van recombinant fibrinogeen. Fibrinogeen is een eiwit dat voorkomt in ons bloed en een belangrijke rol speelt bij bloedstolling, weefselherstel en natuurlijke afweer tegen infecties. Als er een bloeding is, wordt fibrinogeen omgezet in fibrine. Het fibrine vormt draden op de plek van de beschadiging van het bloedvat. In het netwerk van fibrinedraden komen de bloedplaatjes vast te zitten waardoor de wond kan dichten.

Fibrinogeen vanuit het lab, recombinant fibrinogeen

Fibrinogeen in bloed bestaat uit een mengsel van verschillende specifieke fibrinogeenvarianten. Elke variant heeft zijn eigen specifieke functionele eigenschapen en daarmee specifieke toepassingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld het verstevigen van aderen na een by-pass operatie om opnieuw dichtslibben te voorkomen. Deze individuele varianten kunnen niet uit het bloed van donoren gezuiverd worden omdat de meeste van deze varianten in zeer lage concentraties in bloed voorkomen. Om toch te kunnen beschikken over specifieke varianten zal Fibriant een recombinant productieplatform ontwikkelen waarmee fibrinogeenvarianten kunnen worden geproduceerd. Het kunnen beschikken over deze varianten van fibrinogeen, die uniek zijn in zowel vorm als functie, is de sleutel tot het creëren van nieuwe en verbeterde oplossingen voor een breed scala aan toepassingen in de gezondheidszorg.

UNIIQ investeert in Fibriant productieplatform recombinant fibrinogeen

CEO van Fibriant Jaap Koopman, PhD: “Met de investering van UNIIQ kan Fibriant verschillende studies uitvoeren die de commerciële levensvatbaarheid van recombinante fibrinogeenproductie aantonen en de voordelen van het gebruik van specifieke fibrinogeenvarianten in producttoepassingen laten zien. Wij verwachten dat deze resultaten een solide basis vormen voor vervolgfinanciering en de ontwikkeling van Fibriant tot de wereldmarktleider in recombinante fibrinogeentechnologie”.

“Het management van Fibriant combineert wetenschappelijke top expertise en kennis van productontwikkeling met relevante zakelijke ervaring”, zegt Liduina Hammer, Fondsmanager van UNIIQ. “Mede met de investering van UNIIQ kunnen die stappen in de ontwikkeling van het productieplatform gezet worden die de stap naar vervolgfinanciering kleiner maken”, aldus Hammer.