andrupos-ontvangt-startkapitaal-van-uniiq-002-800x800

Andrupos ontvangt startkapitaal van UNIIQ

Startup Andrupos ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ voor het ontwikkelen van software die geautomatiseerde identificatie van fraudegevoelige documenten mogelijk maakt. De investering werd bekendgemaakt door Ingrid van Engelshoven, Wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs van gemeente Den Haag, tijdens de jaarvergadering van The Hague Security Delta (HSD) waar Andrupos sinds november is gehuisvest.

Snel herleiden waar vervalste documenten vandaan komen

Het vaststellen van de echtheid van fraudegevoelige documenten zoals geboorte of trouwdocumenten is uiterst lastig. Ook het bestrijden van wereldwijde valsmunterijnetwerken is complex. Om deze grote en urgente problemen beter aan te pakken, ontwikkelt Andrupos een innovatieve oplossing om een waardedocument geautomatiseerd naar zijn bron te herleiden.

Bestaande systemen kunnen echtheid van een document  aantonen op basis van een check op beveiligingskenmerken. Voor veel waardedocumenten is dit echter al veel moeilijker of helemaal niet mogelijk. De door Andrupos ontwikkelde technologie speelt daar op in door direct forensische informatie te verschaffen over het document, zoals de printer waarop het is afgedrukt, de gebruikte papiersoort en waar vervalsingen met dezelfde biometrische kenmerken gevonden zijn. Door de unieke kennis van het team op het vlak van papier en print technieken, heeft Andrupos een oplossing ontwikkeld waarbij een scanner met eigen software en algoritmes specifieke biometrische kenmerken van een waardedocument kan identificeren. Deze worden vervolgens vergeleken met een proprietary referentie database om te bepalen of het betreffende document op een correcte, officiële manier is geproduceerd. Als dat niet het geval is, kan ook worden vastgesteld of en waar eerder vergelijkbare documenten zijn opgedoken om zo beter criminele netwerken te bestrijden.

andrupos-ontvangt-startkapitaal

Eerste stappen naar commerciële productie

Andrupos gaat met de investering van UNIIQ een eerste prototype ontwikkelen. Met dit product zijn we in staat om geautomatiseerd fysieke waardedocumenten forensisch te onderzoeken en te beoordelen”, aldus Leenaars. Erna Leenaars is samen met haar twee Duitse partners de oprichter van Andrupos.

Dit is de vierde investering van het investeringsfonds UNIIQ sinds haar oprichting afgelopen juni. “Ik ben verheugd de eerste investering in het Safety en Security veld te kunnen aankondigen. Andrupos richt zich op een duidelijke unmet need bij de identificatie van waardedocumenten. Met de vestiging op de HSD campus, waar het grootste Security cluster van Europa zich bevindt, zit Andrupos op de perfecte locatie om verder te bouwen aan haar propositie”, aldus Liduina Hammer.

Tijdens de opening van het International Centre van HSD afgelopen oktober heeft Andrupos zes maanden gratis huisvesting gewonnen.