Concord Neonatal B.V. ontvangt startkapitaal van UNIIQ om te vroeg geboren baby's een betere start te geven
Leiden, 12 februari 2018 – Startup Concord Neonatal BV ontvangt een investering van €300.000 uit investeringsfonds UNIIQ voor de ontwikkeling van Concord. Met Concord kan een neonatoloog levensreddende zorg verlenen in de eerste kritische minuten, zonder de navelstreng eerst door te knippen. De investering is bekendgemaakt door mevrouw Alexandra van Leeuwen, directeur Facilitair Bedrijf LUMC.
v.l.n.r. Alex Vernooij (LUMC), Alexandra van Leeuwen (directeur Facilitair Bedrijf LUMC), Rianne Rotink (Concord Neonatal), Liduina Hammer (UNIIQ)), Tim de Jong (UNIIQ/LURIS), Thijs van den Munckhof (UNIIQ/LURIS), Arjan te Pas (LUMC)
Voordelen van wachten met doorknippen navelstreng
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 12.000 kinderen te vroeg geboren, ofwel meer dan 30 per dag. Vroeg geboren kinderen hebben een grotere kans op blijvende lichamelijke en geestelijke complicaties.
De voordelen van een paar minuten wachten met doorknippen van de navelstreng, oftewel “laat afnavelen”, zijn wereldwijd onderkend. Zo biedt dat onder andere hogere overlevingskansen en minder kans op complicaties. Helaas kunnen baby’s die urgente zorg nodig hebben momenteel niet van deze voordelen profiteren; om de baby naar een aparte reanimatietafel te brengen, moet de arts de navelstreng direct doorknippen. Om dit op te lossen ontwikkelde neonatoloog Dr. Arjan te Pas van Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Concord: “Het wachten met afnavelen tot de ademhaling goed op gang is gekomen, geeft een betere doorbloeding bij de kwetsbare pasgeborene”, legt Te Pas uit.
Concord houdt de baby dicht bij moeder
Concord is een nieuw soort tafel die kan worden ingezet bij alle geboortes, in verloskamers en in operatiekamers bij keizersneden. De baby kan direct na de geboorte op het bedje worden gelegd die over de moeder wordt gedraaid waardoor de navelstreng verbonden kan blijven aan de moeder. Naast het voordeel van een betere doorbloeding blijft de baby met Concord dicht bij moeder zodat zij direct contact kan maken met haar pasgeboren baby.
Concord verbetert de zorg in de eerste kritische minuten
Om klinisch onderzoek mogelijk te maken in meerdere internationale ziekenhuizen en om Concord wereldwijd te kunnen vermarkten, is door NLC – The Healthtech Venture Builder – het start up-bedrijf Concord Neonatal BV opgericht. Met de investering van UNIIQ kan Concord Neonatal het huidige prototype uit-ontwikkelen tot een CE gemarkeerd product en op de markt brengen. CEO Rianne Rotink legt uit: “Concord is een erg mooie vinding die grote impact kan hebben op de levens van deze kwetsbare baby’s en hun families. Wij zijn dan ook heel blij met deze investering van UNIIQ, waarmee we een belangrijke stap kunnen zetten om ervoor te zorgen dat jaarlijks miljoenen te vroeg geboren baby’s deze verbeterde zorg kunnen ontvangen.”
“Investeringen uit UNIIQ zijn bedoeld voor zowel de technische- als marktvalidatie van een technologie” aldus Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ. “De geplande ontwikkelingen bij Concord sluiten hier naadloos op aan. Een veelbelovende en levensreddende technologie die in de toekomst mogelijk een grote impact kan hebben op de zorg van te vroeg geboren baby’s”.