VIBES.technology ontvangt €300.000 groeikapitaal van UNIIQ

Het innovatieve softwarebedrijf VIBES.technology heeft een investering ontvangen van UNIIQ, het fonds van InnovationQuarter en regionale partners. Dit werd 6 oktober bekendgemaakt door Theun Baller, decaan bij de faculteit Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Met de investering wil het jonge bedrijf producenten van onder meer auto’s helpen om trillingen en geluid al vroegtijdig in het ontwerpproces op te sporen en uit te bannen. “Daarmee verbeter je niet alleen de gebruikservaring, maar verleng je ook de levensduur van een product”, zegt medeoprichter Daniël van den Bosch. Grote namen, waaronder BMW Group, maken gebruik van de expertise van VIBES.technology en de technologie wordt ook toegepast bij het Institute for Applied Mechanics van de TU München.

Trillingen en geluid spelen een belangrijke rol in het ontwerp(proces) van voertuigen en andere producten, zoals windmolens en precisieapparatuur. Hoe minder een auto bijvoorbeeld trilt en hoe stiller deze rijdt, hoe groter het rijcomfort en de levensduur van het product. Om deze reden werken engineers in de gehele productieketen van voertuigen aan het elimineren van trillingen en geluid.

First time right engineering
Om ongewenste trillingen en geluid op te sporen moeten met de huidige, verouderde methoden vaak meerdere prototypes van een product worden gebouwd en een veelheid aan tests worden uitgevoerd, net zo lang tot het gewenste geluidsniveau is bereikt. In de auto-industrie kan een trillings-analyse typisch pas worden uitgevoerd in de laatste fase van productontwikkeling. Dit leidt tot onnodige en kostbare ontwerpcycli, omdat ingenieurs meerdere keren terug moeten naar de tekentafel om ongewenste trillingen in een nieuw prototype te voorkomen.

De software van VIBES.technology maakt het mogelijk om geluid en trillingen vroeg in het ontwerpproces te identificeren en zo nodig te voorkomen, nog voordat er fysieke prototypes gebouwd worden. De technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van Dynamic Substructuring, deelt een product als het ware op in componenten. Hierdoor kan het effect dat iedere afzonderlijke component heeft op het trillings- en geluidsniveau van de gehele auto of windmolen individueel in kaart worden gebracht. Dit maakt het dus mogelijk om heel precies vroegtijdig een potentieel probleem te identificeren en vervolgens op componentniveau bij te sturen. VIBES.technology voorkomt hiermee dat er dure schaalmodellen moeten worden gebouwd om trillingen accuraat te kunnen voorspellen. Zo bespaart de software van VIBES.technology de producent veel tijd en geld.

Maarten van der Kooij, Co-founder van VIBES.technology: “Met de investering van UNIIQ kunnen we de technologie en het huidige product samen met onze klanten doorontwikkelen tot een softwareoplossing waarmee zij betere metingen en analyses kunnen doen. Wij verwachten dat de software oplossing die wij nu ontwikkelen een solide basis vormt voor een product waarmee industrie-breed een efficiëntieslag gemaakt kan worden in ontwerpprocessen gericht op geluid- en trillingreductie. Naast de financiering van UNIIQ ondersteunt Rabobank Zuid-Holland Midden ons met een bijdrage uit hun innovatiefonds.”

“De technologie van Vibes heeft de potentie om een belangrijke positie te verwerven binnen ontwerpprocessen waar trillingen en geluid een rol spelen”, aldus Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ. “Met de kennis van het team en de mogelijkheden die deze technologie met zich meebrengt zijn we verheugd dat we de ondernemers ondersteunen om hun proof-of-concept verder te bewijzen.”