Manometric wint prestigieuze innovatieaward

De 3D-handscanner van het bedrijf Manometric heeft op donderdag 20 juni de innovatiechallenge gewonnen van de Vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). De scanner, waarmee gepersonaliseerde hand en polsbraces gemaakt worden, verbetert de kwaliteit van zorg aan patiënten met artrose en reuma aanzienlijk. De scanner is uitvoerig getest in het Hand- en polscentrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

De 3D-handscanner maakt in enkele seconden een zeer nauwkeurige handscan, waarmee de orthopedische technoloog een gepersonaliseerde handbrace in 3D kan printen. Voor patiënten met hand- en polsklachten als gevolg artrose en reuma, is de gepersonaliseerde brace een enorme verbetering ten opzichte van de traditionele brace. Gerald Kraan, orthopedisch chirurg van het Hand- en polscentrum van Reinier de Graaf: “Patiënten geven aan dat deze brace perfect past en dat het hun pijn verlicht. De 3D-handscanner wordt momenteel getest onder patiënten met duimbasisartrose. We zijn van plan de scanner in de nabije toekomst beschikbaar te maken voor al onze patiënten. Als topklinisch ziekenhuis zijn we erg blij dat deze innovatie een award heeft gekregen. Het is mooie erkenning voor de gezamenlijke inspanning die we samen met onze innovatiepartners leveren om de zorg voor onze patiënten continu te verbeteren.”

Juryoordeel
De jury oordeelde dat de Manometric in het geheel goed scoorde op alle criteria en met name op innovativiteit en impact. Robin Jones, medeoprichter van Manometric en alumnis van de TU Delft, reageert verheugd op het nieuws: “We zijn erg blij met deze prestigieuze prijs. Na een succesvolle eerste proef hebben we de kans gekregen om hier een vervolg aan te geven in Reinier de Graaf. Nu loopt er nu een vervolgstudie bij 50 patiënten met duimbasisartrose, een veelvoorkomende aandoening die zorgt voor ernstige uitvalsverschijnselen. Op basis van deze uitkomsten willen we de brace nog beter maken en de 3D- technologie in de toekomst ook gaan toepassen bij meerdere orthopedische aandoeningen. En deze prijs gaat ons hier zeker ook bij helpen.”

Over de award
Jaarlijks roept de STZ innovatieve zorgprofessionals uit STZ-ziekenhuizen op om hun innovatie in te sturen. Deze innovatie mag ook samen met externe partijen ontwikkeld zijn. De innovaties worden beoordeeld op innovativiteit, impact, samenwerking met relevante partijen, opschaalbaarheid en haalbaarheid. De prijs bestaat uit de symbolische STZ-innovatieaward, een financiële bijdrage en een ‘in kind’ ondersteuning in het validatietraject.