Andrupos ontvangt een investering van Disruptive Technology Ventures om versneld haar identificatiesoftware voor waardedocumenten in de markt te zetten

Andrupos ontvangt een investering van Disruptive Technology Ventures om versneld haar identificatiesoftware voor waardedocumenten in de markt te zetten-980x450px

Investeringsfonds Disruptive Technology Ventures van onder meer oud Fox-IT oprichter Ronald Prins en voormalig KPN topman Ad Scheepbouwer, investeert in het jonge internationale bedrijf Andrupos om versneld haar automatische identificatiesoftware voor fraudegevoelige documenten in de markt te introduceren. De investering volgt op een investering uit proof-of-conceptfonds UNIIQ, en een Fast Track to Innovation subsidie vanuit de Europese Unie. Met het instappen van Disruptive Technology Ventures bindt Andrupos de benodigde kennis, kunde en ingang tot netwerk in de (digitale) safety en security domeinen aan zich om haar oplossing uit te rollen onder vooraanstaande klanten als immigratiediensten en nationale banken.

Vervalste documenten snel herkennen en herleiden naar de bron

De vervalsing van documenten als geboorte of trouwdocumenten en bankbiljetten is een groot en grensoverschrijdend probleem. Terwijl de te controleren documenten toenemen in aantal en complexiteit, blijven ambtenaren aangewezen op tijdrovende en foutgevoelige handmatige inspecties om echt van vals te onderscheiden. Met haar geautomatiseerde systeem kan Andrupos deze controles versnellen, aanscherpen, en beter documenteren om grensoverschrijdende fraudepraktijken op te kunnen sporen en bestrijden.

Grondiger controleren met een extra analyse op documentbiometrie

Met de door Andrupos ontwikkelde technologie kunnen nu, naast controle van de bestaande beveiligingskenmerken, ook de biometrische eigenschappen van een document automatisch geanalyseerd worden. Hierbij gaat het om het identificeren van de gebruikte papiersoort, de inkt soort, de printtechniek en eventueel het merk en type gebruikte printer. Dit soort kenmerken zijn nagenoeg niet te kopiëren in tegenstelling tot veiligheidskenmerken zoals hologrammen, die steeds vaker vervalst worden. De automatische analyse wordt real time vergeleken met een referentiedatabase, om te controleren of het document echt of vals is. Bij een vervalsing legt het systeem verbanden met andere valse documenten met vergelijkbare kenmerken, om zo beter internationale criminaliteit te kunnen bestrijden.

Ronald Prins, partner DT Ventures: “Het team van Andrupos heeft een technologie ontwikkeld die de potentie heeft de strijd tegen documentfraude radicaal te veranderen. De voordelen van biometrische analyse van documenten zijn helder. We zijn onder de indruk van wat het team van Andrupos heeft ontwikkeld en kijken ernaar uit om samen de identificatie oplossingen van de toekomst naar de markt te brengen.

Erna Leenaars, CEO Andrupos: “De proof-of-concept fase waarin we verkeren moet nu opgeschaald gaan worden. Daarvoor heb je niet alleen een financiële injectie nodig, maar vooral een partner met kennis van zaken die daar in mee kan denken én doen. In DT Ventures vonden wij precies die aansluiting om ons team te versterken zodat we op alle fronten kunnen accelereren”.

Liduina Hammer, UNIIQ fondsmanager: “De technologie van Andrupos biedt opsporingsinstanties een geautomatiseerde oplossing om effectief internationale documentfraude te bestrijden. Met de investering van UNIIQ is Andrupos in staat geweest haar oplossing technisch te valideren. Nu het bedrijf richting vercommercialisering gaat is het tijd voor een volgende stap. DT ventures, met haar sterke achtergrond in de safety en security markt, is de ideale vervolginvesteerder om juist dat te
realiseren”.