Van e-bike naar i-bike: GPS-tracker voor optimaal fleetmanagement en diefstalpreventie

De Delftse startup Tracefy ontvangt € 300.000 startkapitaal uit het Zuid-Hollandse seedfonds UNIIQ. Tracefy ontwikkelt een GPS-oplossing voor e-bikes die slim wordt ingebouwd in het frame en is aangesloten op de accu. De ontwikkelde software geeft gebruikers inzicht in de verzamelde data. Fleetmanagers en individuele consumenten kunnen hun e-bike altijd en door heel Europa volgen. Zo kan de inzet van e-bikes door fleetmanagers geoptimaliseerd worden en helpt de oplossing tegelijkertijd in de strijd tegen diefstal.

 

v.l.n.r.: Hans Dreijklufft (UNIIQ), Jeroen van Kester (Tracefy), Adri Bom-Lemstra (Provincie Zuid-Holland), Niels Penning (Tracefy), Floor Vermeulen (Provincie Zuid-Holland, Chris Koppert (Tracefy)

Waar je e-bike is, wanneer en hoeveel hij gebruikt wordt en hoe vol de accu nog is: dat kunnen consumenten zien in de app die Tracefy ontwikkelt. Waardevol met het oog op diefstal maar ook om je eigen gebruik te volgen. Voor fleetmanagers is het interessant om hun ‘vloot’ aan e-bikes optimaal te beheren middels de data die met de GPS-trackers verzameld wordt. Voor deze doelgroep wordt een veel uitgebreider online dashboard ontwikkeld. De bedenkers van deze GPS-oplossing, de Delftse startup Tracefy, ontvangen nu € 300.000 van UNIIQ voor het doorontwikkelen en opschalen van hun innovatie.

“De investering van UNIIQ brengt ons naast een financiële injectie ook een hele mooie partner op strategisch vlak. De kennis en het netwerk van UNIIQ en haar partners is erg welkom,” zegt mede-oprichter Niels Penning.

Real-time inzicht in gebruik
Tracefy onderscheidt zich van andere aanbieders door niet slechts de hardware (slimme GPS-tracker) te leveren, maar juist de focus te leggen op het toegankelijk en inzichtelijk maken van de verzamelde data.
Voor fleetmanagers (zoals bezorgdiensten van maaltijden, deel- en huurfietsaanbieders of fietsmerken) betekent dit toegang tot geaggregeerde data van al hun e-bikes in één makkelijk online dashboard. Hiermee kunnen ze conclusies trekken over:
• Het aantal afgelegde kilometers en benodigd (preventief) onderhoud
• De piekmomenten en -locaties in de verhuur
• Of de fietsen goed verdeeld zijn over alle locaties
• Of er voor het gebruik betaald is
• Of de servicelevels qua bezorgtijden gehaald worden, etc.
Voor eindconsumenten betekent dit een app die functioneert als een fietscomputer en die bovendien realtime de locatie van de fiets weergeeft.

Connected e-bikes in strijd tegen diefstal
E-bikes zijn populair bij het dievengilde. Naar schatting 1 op de 10 e-bikes wordt gestolen. En met een gemiddelde waarde van € 2.000,- resulteert dat in een grote schadepost. De GPS-oplossing van Tracefy zorgt ervoor dat de e-bike nu zowel fysiek als digitaal ‘op slot kan worden gezet’. Wordt de fiets verplaatst, dan krijgt de eigenaar een melding via de app. Omdat de GPS-tracker realtime locatiegegevens doorgeeft, kan de eigenaar (of ingeschakelde opsporingsdienst) eenvoudig zien waar de fiets is in binnen- en buitenland. Dat biedt ook verzekeringsmaatschappijen een extra wapen in de strijd tegen diefstal. Aangezien fietsendiefstal zich niet beperkt tot de dure e-bikes, werkt Tracefy met behulp van de investering van UNIIQ ook aan een GPS-oplossing voor fietsen zonder accu.

Uit wielerliefde begonnen
Het Delftse Tracefy is de vrucht van een passie voor rijwielen. Jeroen van Kester, een van de twee oprichters, runde een succesvolle fietsenwinkel. Niels Penning, de andere oprichter, werkte tijdens zijn studie in de winkel van Jeroen en heeft zich na zijn studie Industrieel design aan de TU Delft ontwikkeld tot expert op het gebied van IoT. Om het team compleet te maken is oud-wielerprof en oprichter van BBB Cycling Chris Koppert aangetrokken als adviseur en angel investeerder. Gezamenlijk beschikt het team over de kennis, ervaring en het netwerk om van Tracefy een succes te maken.

“De GPS-oplossing van Tracefy vergroot de efficiëntie en kosteneffectiviteit van bedrijven die een groot aantal fietsen in beheer hebben. Met de razendsnelle toename van onder meer deel- en huurfietsen wordt die behoefte alleen maar groter.” zegt Liduina Hammer, fondsmanager van Zuid-Hollands seedfonds UNIIQ. “We hebben veel vertrouwen in de diverse kwaliteiten van het Tracefy-team.”

“Wij zijn heel blij met de investering van UNIIQ. We hebben nog zoveel ideeën voor verdere ontwikkeling van ons systeem en met deze investering kunnen we daar vorm aan geven,” zegt oprichter Jeroen van Kester.