UNIIQ presenteert tijdens jaarvergadering EFRO

Nieuwsbrief december 2017, Kansen voor West

“Eerste gezamenlijke jaarvergadering”

Begin november vond in Den Haag de eerste gezamenlijke jaarvergadering plaats met alle ESIF fondsen in Nederland (ESF, EFRO. Visserij en POP).

Op woensdagmiddag 8 november kwamen de EFRO mensen op onze uitnodiging al bij elkaar voor een projectbezoek aan het gloednieuwe en nog maar deels ingerichte Smart Field Lab Fresh Tech in het Westland. Dit Field Lab is er enerzijds om samen met onderwijs, kennisinstellingen en de bedrijven in de tuinbouwsector te innoveren. De tweede verdieping van het gebouw is dan ook ingericht als proeftuin.

Op de eerste verdieping zien we een soort permanente beursvloer waar alle high tech ontwikkelingen klaar staan om als totaal concept te worden geëxporteerd naar vele landen. Kennis en innovatie op het gebied van klimaatbeheersing, wateropslag en andere gebieden kunnen afhankelijk van het exportland getest en op maat gemaakt en geshowd worden. En dat alles op een en dezelfde plek.

Na ons bezoek kwamen we in het NH Hotel in Den Haag dan die avond echt samen met de andere fondsen voor het diner, dat we hadden laten opluisteren door twee van onze geweldige Kansen voor West II initiatieven.
Als eerste, letterlijk tussen het voorafje en het hoofdgerecht, kwam Liduina Hammer aan het woord. Ze is fondsmanager van ons Proof Of Concept Fonds UNIIQ. Haar enthousiaste verhaal maakte duidelijk dat de private en publieke financieringswereld echt wel mooie dingen met elkaar kunnen doen. Ze had een van de bedrijven waarin UNIIQ investeert: Semiotic LABS uit Leiden. Na het hoofdgerecht lichtte Teun van Dijk van de Stichting Initiatief op Scheveningen, hun met EFRO gefinancierd burgerinitiatief (met een duur woord Community Led Local Development- CLLD) met veel enthousiasme toe. Wist u dat de eerste keer maar liefst 4500 burgers van Scheveningen gestemd hebben op de projecten?

Op donderdag was er dan de gezamenlijke jaarvergadering, voorgezeten door de EC en het Ministerie van EZK. Het bleek opvallend leerzaam van elkaar te horen wat de uitvoeringskansen en problemen zijn.

Ik heb nog eens toegelicht wat onze inzet op financieringsinstrumenten is en vooral de do’s en don’ts toegelicht. In de middag sloot de tweedaagse af met een, door HNP-IPO en VNG georganiseerd congres in Nieuwspoort over de meerwaarde van Europese fondsen.

Ik was ook trots op Jim Wiese (van de firma Lens) van ons Kansen voor West II project Opschalen Zonnestroom voor sociale huurders in IJmere. Hij zette de zaak scherp weg en durfde ook vragen te stellen aan het panel. Bert Pauli, gedeputeerde van Brabant, wist daarin het verhaal over de Europese meerwaarde van ESI fondsen overtuigend neer te zetten. Hopelijk hebben de ervaren bestuurders uit regio en Europees Parlement voldoende contact met hun partijgenoten in de Tweede kamer om ook daar het verhaal over het voetlicht te krijgen.

Op 17 november mocht ik in het prachtige Muzée in Scheveningen de cheques uitreiken voor de tweede ronde van het CLLD project. Wat is het een mooi achttal geworden! Stuk voor stuk herkenbare projecten, dicht bij het dagelijks leven van de burger en met aandacht voor de mensen die wat minder “meekunnen”. De eerste prijs ging deze keer naar de Stichting Tuinen van Greens. Pal achter de Scheveningse boulevard ligt, in het geliefde Westbroekpark, in een oase van rust, het terrein van de voormalige midgetgolf. Welke Scheveninger is er in de afgelopen 50 jaar niet geweest? Al geruime tijd ging het echter niet goed. De baan verloederde en het terrein werd nauwelijks meer onderhouden. Na de brand in 2010 sloot zij definitief haar deuren. Stichting Tuinen van Greens wil dit terrein weer opknappen en wel op een heel bijzondere manier. Haar droom is het realiseren van een duurzaam en sociaal-maatschappelijk betrokken restaurant met dito moestuin. Een biodynamische tuin, gerund door vrijwilligers, buurtbewoners en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De stichting wil personen die om sociale- en/of gezondheidsredenen buiten het arbeidsproces staan, een zinvolle en respectvolle dagbesteding bieden. Anderzijds wil zij ruimte bieden aan vrijwilligers voor het beheer van het terrein en het ontplooien van (educatieve) activiteiten: www.greensinthepark.nl