UNIIQ-investering voor Delftse startup Arctic Reflections om Noordpoolijs in stand te houden

Proof-of-conceptfonds UNIIQ investeert € 350.000,- in de Delftse startup Arctic Reflections. De startup heeft een manier bedacht om het ijs op de Noordpool dikker te maken in de winter, zodat het in de zomer minder snel smelt. De investering werd bekendgemaakt door Rinke Zonneveld, die aan de wieg stond van UNIIQ en nu CEO van Invest-NL is, op het event Fixing Carbon Together van CarbonFix.

Noordpoolijs in de zomer inmiddels gehalveerd

Het zeeijs op de Noordpool fungeert als een soort spiegel voor zonlicht, waardoor het zeewater wat eronder ligt veel minder opwarmt. Door de opwarming van de aarde is de totale oppervlakte van het Noordpoolijs in de zomer inmiddels gehalveerd en warmt de zee dus ook steeds sneller op. Zo ontstaat een vicieuze cyclus. Huidige ramingen laten zien dat in de komende 20-30 jaar, zonder interventie, de eerste ijsvrije zomers op de Noordpool een realiteit worden, met allerlei klimaatrisico’s tot gevolg.

Arctic Reflections wil het ijs op de Noordpool helpen door in de winter het ijs dikker te maken. Dit doen ze door er zeewater op te pompen. Hierdoor blijft het ijs in de zomer langer liggen, blijft de ‘spiegel’ groter en langer bestaan, en wordt opwarming van de aarde geremd. Een vrij simpel idee, maar een behoorlijke logistieke uitdaging in de uitvoering. Zeker met de ambitie om meer dan 100.000 vierkante kilometer ijs – ruim twee maal de oppervlakte van Nederland – per jaar te verdikken.

Eerste fieldtest in Noorwegen

Artic Reflections ontvangt nu een investering van UNIIQ om een eerste fieldtest in Spitsbergen (Svalbard), Noorwegen uit te voeren. Hier gaan zij in een bijna-gesloten baai een eerste systeem installeren en daarmee het ijs gedurende het vriesseizoen verdikken. Er worden tal van metingen gedaan om de gerealiseerde impact te kunnen vergelijken met de labresultaten. Hiermee hoopt Arctic Reflections een eerste proof-of-concept te realiseren.

Fonger Ypma, oprichter van Arctic Reflections:

”We zijn verheugd dat UNIIQ ons wil ondersteunen in de pilot fase deze winter. Met deze investering kunnen wij de eerste labresultaten op Spitsbergen in praktijktesten bevestigen, extra ervaring opdoen in werken in de ijskoude omstandigheden en kijken hoe we onze lange termijn impact kunnen verzekeren door samenwerking met partners.”

Tom Meijeraan, mede-oprichter van Arctic Reflections: “We willen met Arctic Reflections een op het eerste gezicht onhaalbaar idee realiseren, en voelen ons vereerd dat UNIIQ ons wil ondersteunen in onze missie om het Noordpoolijs in stand te houden.”

“UNIIQ investeert in Arctic Reflections omdat we geloven in het belang van de cruciale rol die de Noordpool speelt in het tegengaan van klimaatverandering en de missie die Arctic Reflections heeft. Fonger en Tom hebben een waanzinnige ambitie, waar we als UNIIQ graag aan bijdragen”, aldus Jasper Geselschap, Fondsmanager UNIIQ.