UNIIQ investeert in nieuw platform voor medicijnontwikkeling van SeraNovo

SeraNovo, een Leidse startup die een nieuw platform voor medicijnformulering ontwerpt, heeft een investering van € 300.000 ontvangen uit het Zuid-Hollandse investeringsfonds UNIIQ. De technologie van SeraNovo maakt het mogelijk om medicatie op een andere manier op te lossen, waardoor medicatie beter opgenomen kan worden door de patiënt. Hiermee maakt SeraNovo het mogelijk om medicatie, die eerder niet verder ontwikkeld kon worden omdat het niet goed werd opgenomen, alsnog te kunnen toedienen bij patiënten. De investering werd bekendgemaakt door Chretien Herben, programmadirecteur bij LifeScience@Work, tijdens Innovation for Health in het Rotterdamse World Trade Center.

Chretien Herben (Programma directeur bij LifeSciences@Work), Niall Hodgins (SeraNovo), Bastiaan Kluft (SeraNovo), Liduina Hammer (UNIIQ)

 

Beperkt effect van medicijnen

Een belangrijk probleem bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is de beperkte absorptie door het menselijk lichaam. In veel gevallen wordt slechts een beperkte hoeveelheid van een medicijn daadwerkelijk door het lichaam opgenomen, waardoor het effect van een medicijn beperkt is. Dit is in het bijzonder het geval wanneer het gaat over medicijnen die oraal worden toegediend. Hierbij moet een medicijn namelijk eerst door het spijsverteringskanaal van de patiënt worden opgenomen, voordat het effect heeft bij de patiënt. Precies bij dit opnameproces presteren veel medicijnen niet goed genoeg.

Een nieuw soort oplossing

Voor deze moeilijk toedienbare geneesmiddelen kan SeraNovo een op maat gemaakt oplosmiddel ontwikkelen. In deze stof, een zogenoemd ‘eutectisch’ oplosmiddel, kan het medicijn vervolgens worden opgelost en worden toegediend via standaardcapsules. Dit zorgt ervoor dat een aanzienlijk groter gedeelte van het medicijn daadwerkelijk door de patiënt kan worden opgenomen. De methode die SeraNovo hiervoor gebruikt en de manier waarop de stoffen worden ontworpen zijn beide uniek en door SeraNovo gepatenteerd..

Grote stap voorwaarts

SeraNovo, opgericht in 2016 en momenteel gevestigd op het Leiden Bio Science Park, is het geesteskind van CEO Niall Hodgins en CSO Bastiaan Kluft. De investering die het bedrijf ontvangt, zorgt ervoor dat het bestaande team uitgebreid kan worden en dat er een aantal studies gedaan kunnen worden om verder proof-of-concept te leveren voor SeraNovo’s technologie. Niall Hodgins: “Slechte oplosbaarheid van medicatie is een van de meest beperkende en breed erkende problemen in de farmaceutische industrie en heeft effect op vrijwel alle nieuwe medicijnen in ontwikkeling. Door deze investering vanuit UNIIQ kan SeraNovo een nieuwe stap zetten in het oplossen van dit probleem. Hierdoor kan SeraNovo het mogelijk maken voor een breed scala aan medicijnen om de patiënt te bereiken.

Het investeren in de duurzame verbetering van beschikbare medicatie voor patiënten, is voor UNIIQ een belangrijk doel. We zijn dan ook erg enthousiast over de mogelijkheden die SeraNovo kan bieden en zijn trots om bij te kunnen dragen aan de vervolgstappen die het bedrijf in de komende periode gaat maken. Daarnaast is het voor ons goed om te zien dat de samenwerkingen binnen het Leidse ecosysteem van toegevoegde waarde zijn voor SeraNovo en een groot aantal van onze andere investeringen”, aldus Liduina Hammer, Fondsmanager van UNIIQ.