Kaminari Medical ontvangt UNIIQ-investering voor de ontwikkeling van nieuwe cardiovasculaire beeldvormingstechniek

Kaminari Medical, ontwikkelaar van technologie van een nieuwe manier van intracoronary imaging, ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ voor de verdere ontwikkeling van haar beeldvormingstechnologie. Hiermee worden vernauwingen in de aderen nauwkeuriger in beeld gebracht en kunnen deze beter behandeld worden met stents. De investering werd bekendgemaakt door Hans van Leeuwen, Decaan / Vicevoorzitter Raad van Bestuur van Erasmus MC.

Uitgebreidere beeldvorming

Tijdens hartkatheterisaties (dotteroperaties) is het belangrijk om de vernauwingen van de kransslagaderen goed in beeld te brengen om een of meerdere stents zo goed mogelijk te plaatsen. Deze vernauwingen (plaques) kunnen variëren in vorm en samenstelling. Vooral de met cholesterol en ander vetten gevulde plaques vormen een hoog risico. Kaminari Medical maakt het mogelijk om dit soort plaques goed in beeld te brengen. Door een laser en een geluidspuls te combineren (intravasculaire foto-akoestiek) kan de arts letterlijk een beeld krijgen van zowel de vorm als de inhoud van de plaques, waardoor die beter met stents en medicijnen behandeld kunnen worden. Dit heeft tot gevolg dat mogelijk nieuwe hartinfarcten worden voorkomen en het aantal herkatherisaties zal kunnen dalen.

Richting betere behandelingsmogelijkheden

Kaminari Medical is opgericht in 2019 als spin-off van Erasmus MC. Het bedrijf is momenteel gehuisvest in de Rotterdam Science Tower. De komende periode zal in samenwerking met o.a. de TU Delft een nieuwe stap in ontwikkeling gezet worden. Hierbij is het voornamelijk van belang om een eerste klinisch prototype te bouwen. Jeroen Kodde, CEO van Kaminari Medical: “Door de investering van UNIIQ is het voor ons mogelijk om onze katheter verder te ontwikkelen om uiteindelijk te kunnen gebruiken in patiënten. We hebben in het laboratorium laten zien dat het systeem werkt en we gaan nu stappen maken om in de kliniek de opsporing van deze hoog-risico plaques te verbeteren en daarmee natuurlijk ook de behandeling ervan.”

Investeren in regionale innovatie

De investering in Kaminari Medical betekent voor UNIIQ een nieuwe investering in het Rotterdamse ecosysteem. Fondsmanager Hans Dreijklufft: “De unieke mogelijkheden die de technologie van Kaminari Medical biedt, kunnen zorgen voor aanzienlijke verbetering in behandeling van cardiovasculaire problemen. Het overbodig maken van zware ingrepen zoals een herkatherisaties is van groot belang bij het verbeteren van de patiëntenzorg. Juist door de samenwerkingen met Erasmus MC en TU Delft, komt dergelijke innovatie tot stand. Wij zijn er daarom trots op dat UNIIQ in de verdere ontwikkeling van deze Erasmus MC spin-off kan investeren”.