UNIIQ investeert € 250.000 in biotech-startup BIOND Solutions

Spin-off van de TU Delft BIOND Solutions (Bi/ond) ontwikkelde een microchip om menselijke cellen en weefsels op te kweken en te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Investeringsfonds UNIIQ verleent de startup een groeikapitaalinjectie van € 250.000 voor uitbreiding van het sterke team met engineers om de veelbelovende technologie op te schalen. Het bedrijf investeert daarnaast in onderzoek en ontwikkeling en intellectueel eigendom. De investering werd digitaal bekendgemaakt door de Delftse wethouder Bas Vollebregt.

Aansluiten op diversiteit

Iedereen verschilt op unieke manieren van ieder ander, maar huidige medische behandelingen sluiten niet aan op de genetische variatie tussen individuen. Mensen van verschillende achtergronden, genders en leeftijden krijgen medicijnen die zijn ontwikkeld op basis van genetische criteria die sterk van hun eigen genetisch materiaal verschillen.

Bovendien dwingen de huidige onderzoeksmethoden voor geneesmiddelen biologen te kiezen tussen twee opties: dierproeven of cellen kweken onder laboratoriumomstandigheden (in vitro). Geen van beide methoden houdt voldoende rekening met de onderlinge diversiteit tussen individuen. Ze voorspellen onvoldoende wat er in het menselijk lichaam gebeurt, omdat de omgeving waarin de cellen worden onderzocht daar maar weinig op lijkt. De technologie van Bi/ond biedt een oplossing voor dit probleem.

BIOND microchip

De kracht van micro-elektronica

Bi/ond, opgericht in 2017, heeft een computerchip en platform ontwikkeld waarop biologen de cellen van een individu plaatsen. Doordat de cellen op de microchip zuurstof en voedingsstoffen krijgen toegediend, is het net alsof ze zich in een menselijk lichaam bevinden. Dankzij de gepatenteerde organ-on-a-chip-technologie van Bi/ond is het mogelijk om de chips te optimaliseren voor verschillende toepassingen, waaronder hart-, long-, hersen- en kankerweefsel. Onderzoekers gebruiken deze functionaliteiten om het juiste medicijn voor een bepaald individu te vinden. Hiermee brengt de kracht van micro-elektronica, die het product van Bi/ond zo uniek maakt, gepersonaliseerde geneeskunde binnen handbereik.

De relatief goedkope en zeer flexibele technologie stelt onderzoekers in staat om baanbrekend onderzoek uit te voeren waarbij zij 3D-weefsel kweken in een omgeving die de dynamiek van het menselijk lichaam nabootst. Organ-on-a-chip is een veelbelovende technologie met een hogere slaagkans van medicijnontwikkeling, lagere kosten en minder dierproeven als verwachte opbrengst.

Stap dichterbij

Twee van de oprichters van Bi/ond, CSO William Fausto Quiros Solano en CTO Nikolas Gaio, beschikken over veel kennis van micro-elektronica en ervaring met biologische oplossingen. Hun expertise staat aan de basis van de technologische doorbraak. ‘Met ons product willen we de kloof tussen biologie en toegepaste technologie dichten’, legt Nikolas Gaio uit. ‘Op dit moment werken we daaraan met een interdisciplinair team van zes leden.’ Bi/ond zet de investering van € 250.000 deels in om dit team uit te breiden met engineers die zich richten op de opschaling van het product.

Derde oprichter en CEO Cinzia Silvestri is blij met het vertrouwen dat UNIIQ in het team en de technologie van Bi/ond heeft. ‘Dankzij deze investering kunnen we onze productontwikkeling versterken, nog meer investeren in intellectueel eigendom en onze klantenkring uitbreiden. Vooraanstaande Europese ziekenhuizen en universiteiten gebruiken ons product al voor verschillende doeleinden, van het testen van chemotherapieën tot het onderzoeken van zeldzame aandoeningen. Wij willen biologen een betrouwbaar instrument geven om gepersonaliseerde en inclusieve medicijntesten te ontwikkelen. Met deze investering komen we een stap dichter bij dat doel.’

Hans Dreijklufft, fondsmanager bij UNIIQ: ‘Met de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen en het verminderen van dierproeven is de potentiële impact van organ-on-a-chip-technologie op menselijke gezondheid en dierenwelzijn aanzienlijk. Daarom investeren we heel graag in Bi/ond. Het sterke en diverse team van Bi/ond is actief in vele nationale en Europese consortia en heeft laten zien dat het grote spelers in de medische en onderzoekswereld aan zich kan binden. UNIIQ is blij om de groei van deze spin-off van de TU Delft en de verdere ontwikkeling van zijn geavanceerde chip en platform te financieren.’