UNIIQ-bedrijf MAYHT voor $ 100 mln. verkocht aan Sonos

Het was vroegefasefonds UNIIQ dat geloofde in MAYHT toen anderen nog niet instapten. “Toen de broers bij ons kwamen, kon je bij wijze van spreken het ducttape nog zien zitten op het prototype. We hebben een belangrijke rol gespeeld bij het aantrekken van vervolgfinanciering door Forward.ONE. Bij ons zien de meest unieke, wereldleidende technologieën het eerste daglicht,” zegt UNIIQ-fondsmanager Hans Dreijklufft. Nu wordt TU Delft-spin-off MAYHT voor $ 100 mln. overgenomen door Sonos. UNIIQ-bedrijven doen het over het algemeen erg goed, maar liefst 96% van de bedrijven bestaat nog steeds, en er werd tot nu toe al ruim € 125 mln. aan vervolgfinanciering opgehaald.

MAYHT BV is een spin-off van de TU Delft opgezet door de broers Timothy en Mattias Scheek. TU Delft is tevens een van de founding partners van proof-of-conceptfonds UNIIQ. Bij de broers ontstond de interesse in de ontwikkeling van luidsprekers toen ze 7 jaar oud waren. Tijdens hun studietijd startten zij in 2013 het bedrijf Scheek-loudspeakers waarmee zij zich richtten op de high-end audiomarkt met design luidsprekers. Sinds 2016 werken zij onder de naam MAYHT aan de ontwikkeling van een technologie voor verbeterde geluidskwaliteit.

Revolutionaire luidsprekertechnologie

Audio apparaten zijn in de loop der jaren steeds kleiner en compacter geworden, terwijl de motor van de luidspreker in die periode nauwelijks veranderd is. MAYHT ontwikkelt revolutionaire luidsprekertechnologie waarmee luidsprekers velen malen compacter, krachtiger en goedkoper geproduceerd kunnen worden dan de conventionele speakers. Dankzij de nieuwe technologie kan MAYHT krachtige drivers in een kleinere behuizing plaatsen met behoud van geluidskwaliteit.

UNIIQ bewijst: in deze fase kun je héél succesvol investeren

UNIIQ werd in 2016 opgericht om de meest risicovolle fase van concept naar veelbelovend bedrijf (al vanaf TRL-3) te overbruggen. UNIIQ investeert veel in deeptechproposities – zo’n 80% van het portfolio, waarbij nagenoeg altijd sprake is van een hardware-component – en in life sciences. Het gaat om risicovolle, hoogtechnologische investeringen, met vaak een lange terugverdientijd, waar de markt nog niet durft in te stappen. UNIIQ bewijst dat je in deze risicovolle fase tóch succesvol kunt investeren.

UNIIQ een van de meest succesvolle vroegefasefondsen van Europa