Rotterdam investeert € 2,6 miljoen in investeringsfonds UNIIQ voor startups

De gemeente Rotterdam stelt € 2,6 miljoen beschikbaar aan Proof-of-conceptfonds UNIIQ. Dat maakten Hans Dreijklufft, fondsmanager UNIIQ, en Robert Tans, opgavemanager innovatie bij Gemeente Rotterdam, bekend tijdens het Upstream Festival in Rotterdam. Met dit bedrag ondersteunt Rotterdam kansrijke innovatieve bedrijven die bijdragen aan slimme energieoplossingen en een toekomstbestendige economie. UNIIQ zorgt voor de verdeling van het geld. Naast de € 2,6 miljoen van Rotterdam investeren ook de provincie Zuid-Holland, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Stichting HEID in het fonds. Hierdoor is er de komende jaren zo’n 10 miljoen euro extra beschikbaar voor innovatieve startups in de Rotterdamse regio.

De investering van de gemeente Rotterdam werd in 2020 al toegezegd. Deze week is de investering geeffectueerd. Het gaat om een revolverende investering. Een groot deel van de baten van de investering komt weer terug bij de gemeente Rotterdam. Wethouder Robert Simons (o.m. Economie): “Samen met andere overheden kunnen we dankzij deze investeringen startups een flinke zet in de rug geven bij het starten en groeien van hun onderneming. Dat is goed voor de welvaart, werkgelegenheid en innovatie in Rotterdam en omgeving.”

Startkapitaal in meest risicovolle fase

Het investeringsfonds helpt kansrijke bedrijven die bijdragen aan transities in Zuid-Holland in de beginfase van hun onderneming. Startups kunnen zo hun unieke innovatie sneller naar de markt brengen en het businessconcept verder ontwikkelen. Het UNIIQ-fonds biedt ondernemers startkapitaal om plannen te realiseren en de meest risicovolle fase van concept tot veelbelovend bedrijf te overbruggen. Het proces is erop gericht om de stap naar vervolgfinanciering te maken. UNIIQ verstrekt financieringen aan innovatieve en academische startende ondernemers binnen de RIS3 (Research and Innovation Strategy for Smart Specialisation) sectoren, voornamelijk in Cleantech, Life Sciences & Health, Safety & Security, Horticulture, Smart Industry en Cross overs in Zuid-Holland. Ook biedt UNIIQ intensieve begeleiding aan om ervoor te zorgen dat producten sneller richting de markt gaan. De financiering per aanvraag is maximaal € 350.000 en wordt beschikbaar gesteld als achtergestelde lening.

Vliegwieleffect

De regio Rotterdam is een rijzende ster in het wereldwijde startup-ecosysteem. Er is een groeiende en bloeiende gemeenschap van bijna 1.700 actieve startups in Smart Logistics, Life Sciences, Deeptech, Megatronics en Cleantech. De bijdrage van de gemeente Rotterdam aan het VroegeFaseFinancieringsfonds powered by UNIIQ, zorgt voor een vliegwieleffect.

Over het UNIIQ-fonds

Het UNIIQ-fonds wordt beheerd door een team van investment professionals waarin de samenwerkingspartners zijn vertegenwoordigd: InnovationQuarter, Universiteit Leiden, Erasmus MC en TU Delft. In 2021 trad ook de Erasmus Universiteit toe tot het fonds. Sinds 2021 zijn de middelen van Vroege Fase Financiering (VFF) bij UNIIQ belegd, en sluit een aanvraag voor VFF aan bij het beproefde UNIIQ-investeringsproces. UNIIQ is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

Upstream Festival

Het Upstream Festival is hét jaarlijkse evenement dat de internationale startups en scaleups die de transitie naar een digitale, koolstofneutrale, circulaire en inclusieve nieuwe economie aanjagen met elkaar verbindt. Ondernemers, investeerders en innovatieve bedrijven worden uitgenodigd om te delen, te verbinden en betekenisvolle innovaties te creëren voor duurzame groei. Dit jaar vindt het evenement plaats van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 mei in Poppodium Annabel, een dynamische locatie in het hart van Rotterdam. Er wordt een scala aan activiteiten en evenementen aangeboden, variërend van keynote speeches en paneldiscussies tot workshops, hackathons en netwerkevenementen. In drie dagen kunnen startups, scale-ups, innovatieve mkb-bedrijven en studenten de nieuwste innovaties verkennen, stadsevenementen bijwonen, nieuwe connecties opbouwen en leren van de belangrijkste denkers en experts op dit gebied.