Nieuws

Legaltech startup Focus ontvangt UNIIQ-investering voor de ontwikkeling van haar patent ranking algoritme

Het kunnen patenteren van innovaties is cruciaal om nieuwe producten en diensten naar de markt te brengen. Patenten, zeker wereldwijd, zijn echter ook kostbaar om jaar na jaar in stand te houden. Hoe te bepalen welke patenten wel en welke niet in het portfolio te houden, is een vraag die alle R&D gedreven bedrijven bezighoudt. Het Rotterdamse bedrijf Focus komt met de oplossing. Focus ontwikkelt een algoritme waarmee patenten snel en automatisch gerangschikt worden naar technologische belangrijkheid. Om haar algoritme door te ontwikkelen en breed te testen bij de eerste klanten, ontvangt Focus een investering uit vroege fase investeringsfonds UNIIQ. De investering werd bekendgemaakt door Martin Luxemburg, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship, waar Focus kantoor houdt.

v.l.n.r.: Hans Dreijklufft (UNIIQ), Thijs van de Poll (Focus), Martin Luxemburg (directeur Erasmus Centre for Entrepreneurship), Jard van Ingen, (Focus), Liduina Hammer (UNIIQ), Suzanne Kroeze (UNIIQ), Robin van Beijnum (UNIIQ) foto Daniel Verkijk

Honderdduizenden patenten handmatig screenen

Wereldwijd bouwen vele bedrijven door hun R&D activiteiten grote patentportfolio’s op. Dit portfolio bestaat, afhankelijk van het innovatieve karakter en de scope van het bedrijf, uit enkele tot honderdduizenden patenten. Om een dergelijk portfolio in stand te houden, investeren deze bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s.

Ieder patentportfolio is continu in beweging. Nieuwe patenten worden toegevoegd, terwijl bestaande patenten regelmatig in hun geheel worden geschrapt. Dit is het werk van een selecte groep patent- en technologiedeskundigen. Periodiek lopen zij handmatig door delen van het portfolio heen om te identificeren welke patenten belangrijk zijn, en welke gepatenteerde technologieën veilig geschrapt kunnen worden. Er zijn op dit moment geen tools op de markt om patenten te rangschikken naar belangrijkheid. Zo moet iedere keer het volledige patentportfolio handmatig worden gescreend.

Portfoliomanagement kan veel effectiever

Het onderhoud van het patentportfolio is hiermee een arbeidsintensief en kostbaar proces. Focus ontwikkelt een algoritme waarmee deze screening een stuk efficiënter verloopt. Met hun algoritme kunnen patenten binnen een portfolio automatisch gerangschikt worden op technologische belangrijkheid. In deze ranking nemen zij de context en ontwikkeling van het volledige patentlandschap in het desbetreffende domein mee in de analyse. Hierdoor verkrijgt de patentdeskundige inzicht in de meest en de minst waardevolle patenten uit zijn portfolio, waar vervolgens in detail naar gekeken kan worden.

Pilots draaien op volledige patentportfolio’s

De oprichters van Focus, Jard van Ingen en Thijs van de Poll, combineren kennis van de patentwereld met een modelmatige, econometrische blik om een superieur en uniek ranking algoritme te ontwikkelen. Dit algoritme heeft zich binnen een select aantal technische domeinen al in tests met potentiële klanten bewezen. Focus gebruikt de UNIIQ-investering om het algoritme verder te ontwikkelen en zo geschikt te maken voor toepassing op het wereldwijde patentnetwerk en alle technische domeinen.

Jard van Ingen, co-founder van Focus: “Wij zijn erg blij en dankbaar voor het vertrouwen van UNIIQ in ons vermogen om dit bedrijf verder te ontwikkelen. Met de investering van UNIIQ kunnen wij ons algoritme opschalen, meerdere pilots draaien met potentiële klanten, en een interface creëren waarmee onze klanten eenvoudig kunnen werken.”

Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ: “Met de investering in Focus voegen we het eerste legaltech bedrijf toe aan ons portfolio. Het algoritme van Focus kan R&D intensieve bedrijven ondersteunen in het arbeidsintensieve en kostbare proces van het onderhouden van hun portfolio, en zo bijdragen aan de innovatiekracht van het bedrijf.”

29-07-2019

Captain AI ontvangt UNIIQ-investering voor ontwikkeling autonoom varen

Captain AI, ontwikkelaar van software om veilig autonoom te kunnen varen, ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ voor de verdere ontwikkeling van de eerste volledig autonome schepen. De investering werd bekendgemaakt door Paul Smits, oud CFO Havenbedrijf Rotterdam, tijdens het Future Flux Festival.

Autonoom op het water

De toenemende drukte binnen havens en de moeite bij het vinden van voldoende gekwalificeerd scheepvaartpersoneel, vormen een belangrijke uitdaging voor veel havens en schipeigenaren. Captain AI speelt hierop in door het ontwikkelen van software om veilig autonoom te kunnen varen. Door gebruik te maken van simulatiesoftware en Artificial Intelligence (AI), kan Captain AI aan miljoenen gecompliceerde situaties worden onderworpen. Hierdoor leert de software zichzelf om de juiste beslissing te nemen. Captain AI zal met deze software uiteindelijk een aanzienlijk veiligere omgeving te creëren op het water waar op dit moment meer dan 75% van de ongelukken veroorzaakt wordt door een menselijke fout.

Eerste testen met volledig autonoom schip

Captain AI is opgericht in 2018 door Vincent Wegener, Gerard Simons, Gerard Kruisheer en Niels Stamhuis en heeft al investeringen ontvangen van Vstep en Post & Co, twee Rotterdamse bedrijven actief in respectievelijk martieme simulatoren software en maritieme verzekeringen. De eerste testen worden momenteel uitgevoerd op het Floating Lab van het Havenbedrijf Rotterdam. Vincent Wegener, CEO Captain AI: “Door de investering van UNIIQ wordt het mogelijk om voor het eerst een schip volledig autonoom te laten varen in een testomgeving in de Rotterdamse Haven. Het is van belang om te kunnen laten zien dat onze algoritmes beslissingen net zo goed, zo niet beter, neemt als een menselijke kapitein”.

Investeren in innovatie in de Rotterdamse haven

Voor UNIIQ is dit de eerste investering in de havensector. Fondsmanager Liduina Hammer: “De zeehaven van Rotterdam is niet alleen de grootste van Europa, maar ook toonaangevend op het gebied van innovatie. Wij zijn trots om in de samenwerking tussen Rotterdamse partijen zoals het Havenbedrijf, VSTEP, Post & Co en Captain AI te kunnen investeren. Met deze investering in het team van Captain AI hopen wij bij te kunnen dragen aan de toekomst van de scheepvaart in het algemeen en aan de toekomst van de Rotterdamse haven in het bijzonder”.

04-07-2019

Study with first voluteer for MyLife

MyLife Technologies started a first-in-human study with its ceramic nanoporous MicroNeedle Arrays (npMNA) technology at Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden (NL) today. npMNA patches loaded with a pharmaceutical peptide formulation are being tested in healthy volunteers.

In many cases pharmaceutical peptides are parenterally administered. Existing alternatives for peptide delivery are among others intranasal sprays or subcutaneous implants. npMNA patch administration could lead to reduced peak concentrations and modified drug release and should overcome several of the drawbacks of the existing delivery routes: npMNA patches are minimally invasive, pain-free and allow for self-administration. The drug formulation is stored in the nanopores of the npMNA devices and diffuses into the patient once the npMNA patches have been applied onto the skin. Drug release rates from the nanopores can be tuned. This makes MyLife Technologies’ npMNA patches a versatile drug delivery system.

“We have entered an exciting new phase in the development of our npMNA technology”

says Pieter Jan Vos, CEO of MyLife Technologies, “We have found a valuable partner in CHDR, an experienced clinical CRO in the field of novel concepts and dermatology”.

About MyLife Technologies

MyLife Technologies is located at the Leiden BioScience Park and was spun out of University of Twente, MESA+, Institute for Nanotechnology. The npMNA technology has been used for the delivery of various peptides, small molecules and vaccines. The technology is patent protected in Europe, USA, Japan and China. MyLife Technologies is the only company working on ceramic, nanoporous microneedle technology. For more information visit www.mylifetechnologies.nl

About Centre for Human Drug Research

The Centre for Human Drug Research (CHDR) is an independent institute that specialises in cutting-edge early-stage clinical drug research. Combining innovative methods and technologies, state-of-the-art facilities, and talented, motivated researchers helps CHDR maximise their clients’ success. In addition, CHDR places the highest priority on their subjects’ comfort and safety, and they play an active role in helping educate the medical and clinical research communities. For more information: www.chdr.nl

Contact:

Pieter Jan Vos, CEO MyLife Technologies
pjvos@mylifetechnologies.nl
Tel.: +31-624778293

28-06-2019

Manometric wint prestigieuze innovatieaward

De 3D-handscanner van het bedrijf Manometric heeft op donderdag 20 juni de innovatiechallenge gewonnen van de Vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). De scanner, waarmee gepersonaliseerde hand en polsbraces gemaakt worden, verbetert de kwaliteit van zorg aan patiënten met artrose en reuma aanzienlijk. De scanner is uitvoerig getest in het Hand- en polscentrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

De 3D-handscanner maakt in enkele seconden een zeer nauwkeurige handscan, waarmee de orthopedische technoloog een gepersonaliseerde handbrace in 3D kan printen. Voor patiënten met hand- en polsklachten als gevolg artrose en reuma, is de gepersonaliseerde brace een enorme verbetering ten opzichte van de traditionele brace. Gerald Kraan, orthopedisch chirurg van het Hand- en polscentrum van Reinier de Graaf: “Patiënten geven aan dat deze brace perfect past en dat het hun pijn verlicht. De 3D-handscanner wordt momenteel getest onder patiënten met duimbasisartrose. We zijn van plan de scanner in de nabije toekomst beschikbaar te maken voor al onze patiënten. Als topklinisch ziekenhuis zijn we erg blij dat deze innovatie een award heeft gekregen. Het is mooie erkenning voor de gezamenlijke inspanning die we samen met onze innovatiepartners leveren om de zorg voor onze patiënten continu te verbeteren.”

Juryoordeel
De jury oordeelde dat de Manometric in het geheel goed scoorde op alle criteria en met name op innovativiteit en impact. Robin Jones, medeoprichter van Manometric en alumnis van de TU Delft, reageert verheugd op het nieuws: “We zijn erg blij met deze prestigieuze prijs. Na een succesvolle eerste proef hebben we de kans gekregen om hier een vervolg aan te geven in Reinier de Graaf. Nu loopt er nu een vervolgstudie bij 50 patiënten met duimbasisartrose, een veelvoorkomende aandoening die zorgt voor ernstige uitvalsverschijnselen. Op basis van deze uitkomsten willen we de brace nog beter maken en de 3D- technologie in de toekomst ook gaan toepassen bij meerdere orthopedische aandoeningen. En deze prijs gaat ons hier zeker ook bij helpen.”

Over de award
Jaarlijks roept de STZ innovatieve zorgprofessionals uit STZ-ziekenhuizen op om hun innovatie in te sturen. Deze innovatie mag ook samen met externe partijen ontwikkeld zijn. De innovaties worden beoordeeld op innovativiteit, impact, samenwerking met relevante partijen, opschaalbaarheid en haalbaarheid. De prijs bestaat uit de symbolische STZ-innovatieaward, een financiële bijdrage en een ‘in kind’ ondersteuning in het validatietraject.

 

25-06-2019

Kom je ook op 6 juni!

Een oproep voor alle Startups, Corporates, MKB’ers, Studenten en Innovatieve Partijen.

We nodigen je graag uit voor de grootste Startup Impact Event in Rotterdam met meer dan 30+ corporate bedrijven en 100+ startups.

Startup Funding Event heeft als doel om de meest impactvolle startups en oprichters samen op één podium te brengen om te pitchen voor investeerders en business experts van top level. Op 6 juni strijden geselecteerde startups om de hoofdprijs van de “Innovation Funding Award”, die bestaat uit 42.000€+ aan marketingmaterialen om de winnende startup naar een hoger niveau te tillen. Startup Funding Event wilt de ondernemerswereld verbeteren door inspiratie en innovatie te verspreiden. Ze brengen lokale startups en (inter)nationale ondernemers samen om ideeën, kennis en mogelijkheden uit te wisselen.

Datum: donderdag 6 juni 2019
Tijd: 16.00 – 21.00 uur
Locatie: De Doelen Rotterdam

Voor meer informatie (en het ontvangen van een gratis ticket) zie hier: https://startupfundingevent.eventbrite.co.uk/

 

06-05-2019

Investering voor SeraNovo

SeraNovo, een Leidse startup die een nieuw platform voor medicijnformulering ontwerpt, heeft een investering van € 300.000 ontvangen uit het Zuid-Hollandse investeringsfonds UNIIQ. De technologie van SeraNovo maakt het mogelijk om medicatie op een andere manier op te lossen, waardoor medicatie beter opgenomen kan worden door de patiënt. Hiermee maakt SeraNovo het mogelijk om medicatie, die eerder niet verder ontwikkeld kon worden omdat het niet goed werd opgenomen, alsnog te kunnen toedienen bij patiënten. De investering werd bekendgemaakt door Chretien Herben, programmadirecteur bij LifeScience@Work, tijdens Innovation for Health in het Rotterdamse World Trade Center.

Chretien Herben (Programma directeur bij LifeSciences@Work), Niall Hodgins (SeraNovo), Bastiaan Kluft (SeraNovo), Liduina Hammer (UNIIQ)

 

Beperkt effect van medicijnen

Een belangrijk probleem bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is de beperkte absorptie door het menselijk lichaam. In veel gevallen wordt slechts een beperkte hoeveelheid van een medicijn daadwerkelijk door het lichaam opgenomen, waardoor het effect van een medicijn beperkt is. Dit is in het bijzonder het geval wanneer het gaat over medicijnen die oraal worden toegediend. Hierbij moet een medicijn namelijk eerst door het spijsverteringskanaal van de patiënt worden opgenomen, voordat het effect heeft bij de patiënt. Precies bij dit opnameproces presteren veel medicijnen niet goed genoeg.

Een nieuw soort oplossing

Voor deze moeilijk toedienbare geneesmiddelen kan SeraNovo een op maat gemaakt oplosmiddel ontwikkelen. In deze stof, een zogenoemd ‘eutectisch’ oplosmiddel, kan het medicijn vervolgens worden opgelost en worden toegediend via standaardcapsules. Dit zorgt ervoor dat een aanzienlijk groter gedeelte van het medicijn daadwerkelijk door de patiënt kan worden opgenomen. De methode die SeraNovo hiervoor gebruikt en de manier waarop de stoffen worden ontworpen zijn beide uniek en door SeraNovo gepatenteerd..

Grote stap voorwaarts

SeraNovo, opgericht in 2016 en momenteel gevestigd op het Leiden Bio Science Park, is het geesteskind van CEO Niall Hodgins en CSO Bastiaan Kluft. De investering die het bedrijf ontvangt, zorgt ervoor dat het bestaande team uitgebreid kan worden en dat er een aantal studies gedaan kunnen worden om verder proof-of-concept te leveren voor SeraNovo’s technologie. Niall Hodgins: “Slechte oplosbaarheid van medicatie is een van de meest beperkende en breed erkende problemen in de farmaceutische industrie en heeft effect op vrijwel alle nieuwe medicijnen in ontwikkeling. Door deze investering vanuit UNIIQ kan SeraNovo een nieuwe stap zetten in het oplossen van dit probleem. Hierdoor kan SeraNovo het mogelijk maken voor een breed scala aan medicijnen om de patiënt te bereiken.

Het investeren in de duurzame verbetering van beschikbare medicatie voor patiënten, is voor UNIIQ een belangrijk doel. We zijn dan ook erg enthousiast over de mogelijkheden die SeraNovo kan bieden en zijn trots om bij te kunnen dragen aan de vervolgstappen die het bedrijf in de komende periode gaat maken. Daarnaast is het voor ons goed om te zien dat de samenwerkingen binnen het Leidse ecosysteem van toegevoegde waarde zijn voor SeraNovo en een groot aantal van onze andere investeringen”, aldus Liduina Hammer, Fondsmanager van UNIIQ.

14-02-2019

Investering voor Gearbox

Het keuren van groente en fruit gebeurt voor een groot deel nog steeds met de hand. Het Westlandse bedrijf Gearbox Innovations ontwikkelde een digitale keurmeester die vision technologie met Artificial Intelligence combineert om tot wel 100% van de groente en het fruit te controleren op kwaliteit. Om de innovatie verder te ontwikkelen en uit te rollen in de markt ontvangt Gearbox een investering van €300.000 van investeringsfonds UNIIQ. De investering werd bekendgemaakt door wethouder Karin Zwinkels van gemeente Westland tijdens de Horti Heroes Master Track ‘How to Finance Innovation’ in het World Horti Center te Naaldwijk.

© Verkijk

Hans Dreijklufft (UNIIQ), Karin Zwinkels (wethouder gemeente Westland), Simone Keijzer (Gearbox), Johan Kreeft (Gearbox), Liduina Hammer (UNIIQ), Suzanne Kroeze (UNIIQ)

Talloze keuringen tussen veld en vork

Elk jaar produceren we in Nederland zo’n 5.400 miljoen kilo groenten, en zo’n 650 miljoen kilo fruit. Vanaf het moment van oogsten totdat het product in de winkel ligt, worden deze groentes en fruit meerdere malen gekeurd en gesorteerd, en gaan ze door vele handen van keurmeesters. Deze keurmeesters letten op een per soort en per merk specifiek setje kwaliteitseisen en kijken of het product niet beschadigd is of teveel afwijkt in kleur en vorm. De eisen die door de inkooporganisaties zoals supermarkten gesteld worden aan de kwaliteit van groenten en fruit zijn namelijk onverbiddelijk en hoog. Het handmatig keuren maakt dit proces niet alleen arbeidsintensief, maar ook foutgevoelig. Tegelijkertijd kampen telers en verpakkers met een grote doorloop in personeel en kunnen ze door capaciteitsproblemen slechts steekproefsgewijs controleren.

Uitkomst in de vorm van een digitale keurmeester voor groente en fruit

Gearbox Innovations kwam tot de conclusie dat alle schakels in de keten er belang bij zouden hebben als het keuren en sorteren van groenten en fruit betrouwbaarder, consistenter en sneller zou verlopen. Het Westlandse bedrijf ontwikkelde de GearVision Inspector, een stand-alone digitale keurmeester die een diepgaande kwaliteitsanalyse uitvoert en de GearVision Sorter, die snel in-lijn groente en fruit sorteert op kwaliteitsklasse. Twee apparaten die visiontechnologie met kunstmatige intelligentie combineren om snel maar accuraat groenten en fruit te kunnen keuren en vervolgens sorteren. Zo krijgt de gehele keten, van veredelaar tot verpakker, toegang tot gedetailleerde en voor hen specifieke keuringen, en een uitgebreide rapportage van de resultaten om de teelt verder mee te optimaliseren. De digitalisatie van de keuring is een belangrijke stap naar het volautomatisch kunnen verpakken van groente en fruit.

Gearbox Innovations zet de UNIIQ investering in om GearVision door te ontwikkelen zodat er meer productvarianten en -toepassingen komen en ze deze wereldwijd kunnen uitrollen. Simone Keijzer, samen met Johan Kreeft founder van Gearbox Innovations, is erg blij met de investering: “Voor de sector is het een innovatie die het mogelijk maakt meer producten op consistente wijze te keuren volgens klantspecifieke wensen en ‘productrecepten’. Er wordt meer inzicht verkregen in teelt- en oogstdata en hierdoor kan men beter bijsturen ter bevordering van de kwaliteit, met uiteindelijk meer rendement als gevolg. Met de investering kunnen we GearVision voor meer gewassen en producten geschikt maken en verder uit rollen naar de internationale markt.”

Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: “De slimme automatiseringsoplossing van Gearbox Innovations is een belangrijke stap voor de hele keten in de tuinbouwsector. Wij zijn erg blij dat wij met een investering uit UNIIQ kunnen bijdragen aan een innovatie die alle schakels van de keten helpt om het maximale uit hun bedrijf te halen, en die past in de ontwikkelingen en trends die we in de sector als geheel zien.”

 

 

 

12-02-2019

Mayht speaker technology receives an investment from FORWARD.one

Mayht, a company which develops disruptive loudspeaker technology, signed a series A funding by FORWARD.one.

Revolutionary speaker technology
Consumer electronics have become more compact and powerful over the years, while speakers have hardly changed. Mayht has developed a revolutionary loudspeaker technology which is 16x more powerful than any other existing technology; regardless of size, shape or price point. By integrating Mayht technology, flat TV’s will finally sound impressive without the need of an additional large subwoofer, Mobile phones will sound like pleasant bluetooth speakers, the best home speakers in the market will become 16x smaller without any audible difference. Mayht is making it possible.

Mayht has conducted extensive conversations with key people of the global Tech Giants as well as Speaker- and Consumer Electronics companies. By demonstrating the technology, explaining the working principle, and performing measurements, it became clear that Mayht’s protected technology is truly unique, and by far outperforms all existing speaker technologies.

Mayht will create its first mass manufacturable driver in 2019 and commercialise this driver in specific target markets.

Mattias Scheek, CEO of Mayht: “FORWARD.one is enabling us to mass manufacture our technology, supporting us in our strategy to make our technology available for the Tech-, Consumer Electronics – and speaker industry ”.

“FORWARD.one is excited about Mayht’s technology as well the deep experience of its team. We have very high expectations of the impact on the Tech and Consumer Electronics markets that are Always looking for ways to decrease size while preserving sound quality”, said FORWARD.one partner Paul Pruijmboom.

29-01-2019

Investering voor Tracefy

De Delftse startup Tracefy ontvangt € 300.000 startkapitaal uit het Zuid-Hollandse seedfonds UNIIQ. Tracefy ontwikkelt een GPS-oplossing voor e-bikes die slim wordt ingebouwd in het frame en is aangesloten op de accu. De ontwikkelde software geeft gebruikers inzicht in de verzamelde data. Fleetmanagers en individuele consumenten kunnen hun e-bike altijd en door heel Europa volgen. Zo kan de inzet van e-bikes door fleetmanagers geoptimaliseerd worden en helpt de oplossing tegelijkertijd in de strijd tegen diefstal.

 

v.l.n.r.: Hans Dreijklufft (UNIIQ), Jeroen van Kester (Tracefy), Adri Bom-Lemstra (Provincie Zuid-Holland), Niels Penning (Tracefy), Floor Vermeulen (Provincie Zuid-Holland, Chris Koppert (Tracefy)

Waar je e-bike is, wanneer en hoeveel hij gebruikt wordt en hoe vol de accu nog is: dat kunnen consumenten zien in de app die Tracefy ontwikkelt. Waardevol met het oog op diefstal maar ook om je eigen gebruik te volgen. Voor fleetmanagers is het interessant om hun ‘vloot’ aan e-bikes optimaal te beheren middels de data die met de GPS-trackers verzameld wordt. Voor deze doelgroep wordt een veel uitgebreider online dashboard ontwikkeld. De bedenkers van deze GPS-oplossing, de Delftse startup Tracefy, ontvangen nu € 300.000 van UNIIQ voor het doorontwikkelen en opschalen van hun innovatie.

“De investering van UNIIQ brengt ons naast een financiële injectie ook een hele mooie partner op strategisch vlak. De kennis en het netwerk van UNIIQ en haar partners is erg welkom,” zegt mede-oprichter Niels Penning.

Real-time inzicht in gebruik
Tracefy onderscheidt zich van andere aanbieders door niet slechts de hardware (slimme GPS-tracker) te leveren, maar juist de focus te leggen op het toegankelijk en inzichtelijk maken van de verzamelde data.
Voor fleetmanagers (zoals bezorgdiensten van maaltijden, deel- en huurfietsaanbieders of fietsmerken) betekent dit toegang tot geaggregeerde data van al hun e-bikes in één makkelijk online dashboard. Hiermee kunnen ze conclusies trekken over:
• Het aantal afgelegde kilometers en benodigd (preventief) onderhoud
• De piekmomenten en -locaties in de verhuur
• Of de fietsen goed verdeeld zijn over alle locaties
• Of er voor het gebruik betaald is
• Of de servicelevels qua bezorgtijden gehaald worden, etc.
Voor eindconsumenten betekent dit een app die functioneert als een fietscomputer en die bovendien realtime de locatie van de fiets weergeeft.

Connected e-bikes in strijd tegen diefstal
E-bikes zijn populair bij het dievengilde. Naar schatting 1 op de 10 e-bikes wordt gestolen. En met een gemiddelde waarde van € 2.000,- resulteert dat in een grote schadepost. De GPS-oplossing van Tracefy zorgt ervoor dat de e-bike nu zowel fysiek als digitaal ‘op slot kan worden gezet’. Wordt de fiets verplaatst, dan krijgt de eigenaar een melding via de app. Omdat de GPS-tracker realtime locatiegegevens doorgeeft, kan de eigenaar (of ingeschakelde opsporingsdienst) eenvoudig zien waar de fiets is in binnen- en buitenland. Dat biedt ook verzekeringsmaatschappijen een extra wapen in de strijd tegen diefstal. Aangezien fietsendiefstal zich niet beperkt tot de dure e-bikes, werkt Tracefy met behulp van de investering van UNIIQ ook aan een GPS-oplossing voor fietsen zonder accu.

Uit wielerliefde begonnen
Het Delftse Tracefy is de vrucht van een passie voor rijwielen. Jeroen van Kester, een van de twee oprichters, runde een succesvolle fietsenwinkel. Niels Penning, de andere oprichter, werkte tijdens zijn studie in de winkel van Jeroen en heeft zich na zijn studie Industrieel design aan de TU Delft ontwikkeld tot expert op het gebied van IoT. Om het team compleet te maken is oud-wielerprof en oprichter van BBB Cycling Chris Koppert aangetrokken als adviseur en angel investeerder. Gezamenlijk beschikt het team over de kennis, ervaring en het netwerk om van Tracefy een succes te maken.

“De GPS-oplossing van Tracefy vergroot de efficiëntie en kosteneffectiviteit van bedrijven die een groot aantal fietsen in beheer hebben. Met de razendsnelle toename van onder meer deel- en huurfietsen wordt die behoefte alleen maar groter.” zegt Liduina Hammer, fondsmanager van Zuid-Hollands seedfonds UNIIQ. “We hebben veel vertrouwen in de diverse kwaliteiten van het Tracefy-team.”

“Wij zijn heel blij met de investering van UNIIQ. We hebben nog zoveel ideeën voor verdere ontwikkeling van ons systeem en met deze investering kunnen we daar vorm aan geven,” zegt oprichter Jeroen van Kester.

 

09-01-2019

Investeren in vrouwen: bij UNIIQ lukt het wel

Vrouwelijke ondernemers zijn sterk ondervertegenwoordigd in het aantal investeringen van Venture Capital-partijen. Vroege-fasefonds UNIIQ dook de percentages in en ontdekte dat maar liefst 17% van haar portfoliobedrijven geleid wordt door een vrouw. Maar de 50% procent? Die is nog niet in zicht.

 

Het durfkapitaal was met stomheid geslagen. Risico nemen, dat durfden we wel. Maar toch liever niet met vrouwen. Het FD presenteerde eind september de resultaten van twee VU-onderzoekers naar veertig investeringsfondsen voor beginnende bedrijven: slechts 1,6% van de gefinancierde startups stond onder leiding van een vrouw. En de vrouwen in wie wel geïnvesteerd werd, kregen ook nog eens minder geld dan mannen. Dat komt, zo stelde oprichter van TomTom Corine Vigeux: “Je financiert nu eenmaal mensen die op je lijken.”

Zuid-Hollands vroege-fasefonds UNIIQ maakte naar aanleiding van het FD-artikel eveneens de stand op en kon concluderen dat de balans evenwichtiger uitsloeg: een kleine 17% van de door UNIIQ gefinancierde startups wordt geleid door een vrouw of heeft een vrouwelijke co-founder – 4 van de 24 bedrijven. En mogelijk komt daar binnenkort een vijfde bij. Het percentage female founders in het portfolio ligt daarmee aanmerkelijk hoger dan gemiddeld.

De balans is evenwichtiger

“We investeren niet bewust méér in vrouwen,” zegt fondsmanager Liduina Hammer. “Het blijft koffiedik kijken waarom er bij ons wel meer vrouwen aan het hoofd staan van onze bedrijven. Een reden kan zijn dat steeds meer vrouwen voor technische studies kiezen. Wij investeren in een hele vroege fase dus wellicht plukken wij als een van de eerste fondsen de vruchten van de opmars van vrouwen bij technische studies. We zijn in ieder geval een groot voorstander van diversiteit binnen teams.”

Eigenlijk is het investeringsvak bij uitstek een vak voor vrouwen,” zegt Francis Quint. “Het succes van een deal wordt in hoge mate bepaald door de inschatting van de competentie van het management team. Het is deze inschatting waar vrouwen over het algemeen sterk in zijn.”

De balans tussen binnenkomende voorstellen en toegekende aanvragen doet bij UNIIQ in ieder geval meer recht aan de werkelijkheid. Het gros van de investeringsvoorstellen komt binnen bij business analist Suzanne Kroeze. “Van de 84 voorstellen in mijn beheer zijn er 12 afkomstig van een onderneming waarbij er een vrouw aan het roer staat. 14% van de binnenkomende proposities is daarmee afkomstig van een vrouw. Het aantal toegekende aanvragen aan een female founder ligt op 17%. De balans slaat daarmee dus zelfs iets positiever uit.

Gemengde teams leveren beste resultaat

Een andere mogelijke verklaring voor het relatief hoge aantal female founders in het UNIIQ-portfolio is het diverse team: het zevenkoppige investeerdersteam van UNIIQ staat onder leiding van een vrouw en bestaat uit drie vrouwen en vier mannen.

“Bij UNIIQ investeren we ook het liefst in gebalanceerde teams,” zegt investeringsmanager Hans Dreijkluft. “Dat kan zitten in een goede man-vrouwverdeling, maar ook in een goede verdeling van de competenties en persoonlijkheden binnen een team. We zien vaak dat complementair talent het beste resultaat oplevert.”

Ook uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat gemengde teams het best presteren. Zo stelt het Peterson Institute for International Economics in een wereldwijde studie dat managementteams met tenminste 30% vrouwen in de leiding 15% meer winst maken.

Heel InnovationQuarter Capital wordt geleid door vrouwen

Gemengde teams leveren het beste resultaat op, maar niettemin is het belangrijk een vrouwelijk geluid te laten horen in het door mannen gedomineerde investeringsvak. InnovationQuarter Capital wordt daarom volledig geleid door vrouwelijke fondsmanagers. Liduina Hammer staat aan het hoofd van UNIIQ, Nienke Vledder is fondsmanager van energie-innovatiefonds ENERGIIQ en Francis Quint geeft leiding aan IQ Capital en is bovendien hoofd van de gehele investeringstak, InnovationQuarter Capital.

“InnovationQuarter is uniek in Nederland met alleen maar vrouwelijke fondsmanagers,” zegt Francis Quint. “Eigenlijk is het investeringsvak bij uitstek een vak voor vrouwen. Het succes van een deal wordt in hoge mate bepaald door de inschatting van de competentie van het management team. Het is deze inschatting waar vrouwen over het algemeen sterk in zijn.”

50% is nog ver weg

Toch is ook UNIIQ nog niet tevreden met de percentages. “Er is sprake van een stijgende lijn in het aantal vrouwelijke founders, maar we zitten nog lang niet op 50%,” zegt Hans Dreijkluft, investeringsmanager bij UNIIQ. “We willen vrouwen vooral aansporen om de stoute schoenen aan te trekken en het ondernemerspad op te gaan.”

In die aansporing voor meer vrouwelijke ondernemers en vrouwen in het investeringsvak staat  UNIIQ niet alleen. Op 13 november kondigen zes Nederlandse vrouwen uit het private equitylandschap aan zich hard te gaan maken voor meer vrouwen in het investeringsvak. Het initiatief, genaamd Level 20, streeft naar 20% vrouwen op hoge posities bij investeringsmaatschappijen. Dat is nu slechts 6%.

06-12-2018