Nieuws

Kom je ook op 6 juni!

Een oproep voor alle Startups, Corporates, MKB’ers, Studenten en Innovatieve Partijen.

We nodigen je graag uit voor de grootste Startup Impact Event in Rotterdam met meer dan 30+ corporate bedrijven en 100+ startups.

Startup Funding Event heeft als doel om de meest impactvolle startups en oprichters samen op één podium te brengen om te pitchen voor investeerders en business experts van top level. Op 6 juni strijden geselecteerde startups om de hoofdprijs van de “Innovation Funding Award”, die bestaat uit 42.000€+ aan marketingmaterialen om de winnende startup naar een hoger niveau te tillen. Startup Funding Event wilt de ondernemerswereld verbeteren door inspiratie en innovatie te verspreiden. Ze brengen lokale startups en (inter)nationale ondernemers samen om ideeën, kennis en mogelijkheden uit te wisselen.

Datum: donderdag 6 juni 2019
Tijd: 16.00 – 21.00 uur
Locatie: De Doelen Rotterdam

Voor meer informatie (en het ontvangen van een gratis ticket) zie hier: https://startupfundingevent.eventbrite.co.uk/

 

06-05-2019

Investering voor SeraNovo

SeraNovo, een Leidse startup die een nieuw platform voor medicijnformulering ontwerpt, heeft een investering van € 300.000 ontvangen uit het Zuid-Hollandse investeringsfonds UNIIQ. De technologie van SeraNovo maakt het mogelijk om medicatie op een andere manier op te lossen, waardoor medicatie beter opgenomen kan worden door de patiënt. Hiermee maakt SeraNovo het mogelijk om medicatie, die eerder niet verder ontwikkeld kon worden omdat het niet goed werd opgenomen, alsnog te kunnen toedienen bij patiënten. De investering werd bekendgemaakt door Chretien Herben, programmadirecteur bij LifeScience@Work, tijdens Innovation for Health in het Rotterdamse World Trade Center.

Chretien Herben (Programma directeur bij LifeSciences@Work), Niall Hodgins (SeraNovo), Bastiaan Kluft (SeraNovo), Liduina Hammer (UNIIQ)

 

Beperkt effect van medicijnen

Een belangrijk probleem bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is de beperkte absorptie door het menselijk lichaam. In veel gevallen wordt slechts een beperkte hoeveelheid van een medicijn daadwerkelijk door het lichaam opgenomen, waardoor het effect van een medicijn beperkt is. Dit is in het bijzonder het geval wanneer het gaat over medicijnen die oraal worden toegediend. Hierbij moet een medicijn namelijk eerst door het spijsverteringskanaal van de patiënt worden opgenomen, voordat het effect heeft bij de patiënt. Precies bij dit opnameproces presteren veel medicijnen niet goed genoeg.

Een nieuw soort oplossing

Voor deze moeilijk toedienbare geneesmiddelen kan SeraNovo een op maat gemaakt oplosmiddel ontwikkelen. In deze stof, een zogenoemd ‘eutectisch’ oplosmiddel, kan het medicijn vervolgens worden opgelost en worden toegediend via standaardcapsules. Dit zorgt ervoor dat een aanzienlijk groter gedeelte van het medicijn daadwerkelijk door de patiënt kan worden opgenomen. De methode die SeraNovo hiervoor gebruikt en de manier waarop de stoffen worden ontworpen zijn beide uniek en door SeraNovo gepatenteerd..

Grote stap voorwaarts

SeraNovo, opgericht in 2016 en momenteel gevestigd op het Leiden Bio Science Park, is het geesteskind van CEO Niall Hodgins en CSO Bastiaan Kluft. De investering die het bedrijf ontvangt, zorgt ervoor dat het bestaande team uitgebreid kan worden en dat er een aantal studies gedaan kunnen worden om verder proof-of-concept te leveren voor SeraNovo’s technologie. Niall Hodgins: “Slechte oplosbaarheid van medicatie is een van de meest beperkende en breed erkende problemen in de farmaceutische industrie en heeft effect op vrijwel alle nieuwe medicijnen in ontwikkeling. Door deze investering vanuit UNIIQ kan SeraNovo een nieuwe stap zetten in het oplossen van dit probleem. Hierdoor kan SeraNovo het mogelijk maken voor een breed scala aan medicijnen om de patiënt te bereiken.

Het investeren in de duurzame verbetering van beschikbare medicatie voor patiënten, is voor UNIIQ een belangrijk doel. We zijn dan ook erg enthousiast over de mogelijkheden die SeraNovo kan bieden en zijn trots om bij te kunnen dragen aan de vervolgstappen die het bedrijf in de komende periode gaat maken. Daarnaast is het voor ons goed om te zien dat de samenwerkingen binnen het Leidse ecosysteem van toegevoegde waarde zijn voor SeraNovo en een groot aantal van onze andere investeringen”, aldus Liduina Hammer, Fondsmanager van UNIIQ.

14-02-2019

Investering voor Gearbox

Het keuren van groente en fruit gebeurt voor een groot deel nog steeds met de hand. Het Westlandse bedrijf Gearbox Innovations ontwikkelde een digitale keurmeester die vision technologie met Artificial Intelligence combineert om tot wel 100% van de groente en het fruit te controleren op kwaliteit. Om de innovatie verder te ontwikkelen en uit te rollen in de markt ontvangt Gearbox een investering van €300.000 van investeringsfonds UNIIQ. De investering werd bekendgemaakt door wethouder Karin Zwinkels van gemeente Westland tijdens de Horti Heroes Master Track ‘How to Finance Innovation’ in het World Horti Center te Naaldwijk.

© Verkijk

Hans Dreijklufft (UNIIQ), Karin Zwinkels (wethouder gemeente Westland), Simone Keijzer (Gearbox), Johan Kreeft (Gearbox), Liduina Hammer (UNIIQ), Suzanne Kroeze (UNIIQ)

Talloze keuringen tussen veld en vork

Elk jaar produceren we in Nederland zo’n 5.400 miljoen kilo groenten, en zo’n 650 miljoen kilo fruit. Vanaf het moment van oogsten totdat het product in de winkel ligt, worden deze groentes en fruit meerdere malen gekeurd en gesorteerd, en gaan ze door vele handen van keurmeesters. Deze keurmeesters letten op een per soort en per merk specifiek setje kwaliteitseisen en kijken of het product niet beschadigd is of teveel afwijkt in kleur en vorm. De eisen die door de inkooporganisaties zoals supermarkten gesteld worden aan de kwaliteit van groenten en fruit zijn namelijk onverbiddelijk en hoog. Het handmatig keuren maakt dit proces niet alleen arbeidsintensief, maar ook foutgevoelig. Tegelijkertijd kampen telers en verpakkers met een grote doorloop in personeel en kunnen ze door capaciteitsproblemen slechts steekproefsgewijs controleren.

Uitkomst in de vorm van een digitale keurmeester voor groente en fruit

Gearbox Innovations kwam tot de conclusie dat alle schakels in de keten er belang bij zouden hebben als het keuren en sorteren van groenten en fruit betrouwbaarder, consistenter en sneller zou verlopen. Het Westlandse bedrijf ontwikkelde de GearVision Inspector, een stand-alone digitale keurmeester die een diepgaande kwaliteitsanalyse uitvoert en de GearVision Sorter, die snel in-lijn groente en fruit sorteert op kwaliteitsklasse. Twee apparaten die visiontechnologie met kunstmatige intelligentie combineren om snel maar accuraat groenten en fruit te kunnen keuren en vervolgens sorteren. Zo krijgt de gehele keten, van veredelaar tot verpakker, toegang tot gedetailleerde en voor hen specifieke keuringen, en een uitgebreide rapportage van de resultaten om de teelt verder mee te optimaliseren. De digitalisatie van de keuring is een belangrijke stap naar het volautomatisch kunnen verpakken van groente en fruit.

Gearbox Innovations zet de UNIIQ investering in om GearVision door te ontwikkelen zodat er meer productvarianten en -toepassingen komen en ze deze wereldwijd kunnen uitrollen. Simone Keijzer, samen met Johan Kreeft founder van Gearbox Innovations, is erg blij met de investering: “Voor de sector is het een innovatie die het mogelijk maakt meer producten op consistente wijze te keuren volgens klantspecifieke wensen en ‘productrecepten’. Er wordt meer inzicht verkregen in teelt- en oogstdata en hierdoor kan men beter bijsturen ter bevordering van de kwaliteit, met uiteindelijk meer rendement als gevolg. Met de investering kunnen we GearVision voor meer gewassen en producten geschikt maken en verder uit rollen naar de internationale markt.”

Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: “De slimme automatiseringsoplossing van Gearbox Innovations is een belangrijke stap voor de hele keten in de tuinbouwsector. Wij zijn erg blij dat wij met een investering uit UNIIQ kunnen bijdragen aan een innovatie die alle schakels van de keten helpt om het maximale uit hun bedrijf te halen, en die past in de ontwikkelingen en trends die we in de sector als geheel zien.”

 

 

 

12-02-2019

Mayht speaker technology receives an investment from FORWARD.one

Mayht, a company which develops disruptive loudspeaker technology, signed a series A funding by FORWARD.one.

Revolutionary speaker technology
Consumer electronics have become more compact and powerful over the years, while speakers have hardly changed. Mayht has developed a revolutionary loudspeaker technology which is 16x more powerful than any other existing technology; regardless of size, shape or price point. By integrating Mayht technology, flat TV’s will finally sound impressive without the need of an additional large subwoofer, Mobile phones will sound like pleasant bluetooth speakers, the best home speakers in the market will become 16x smaller without any audible difference. Mayht is making it possible.

Mayht has conducted extensive conversations with key people of the global Tech Giants as well as Speaker- and Consumer Electronics companies. By demonstrating the technology, explaining the working principle, and performing measurements, it became clear that Mayht’s protected technology is truly unique, and by far outperforms all existing speaker technologies.

Mayht will create its first mass manufacturable driver in 2019 and commercialise this driver in specific target markets.

Mattias Scheek, CEO of Mayht: “FORWARD.one is enabling us to mass manufacture our technology, supporting us in our strategy to make our technology available for the Tech-, Consumer Electronics – and speaker industry ”.

“FORWARD.one is excited about Mayht’s technology as well the deep experience of its team. We have very high expectations of the impact on the Tech and Consumer Electronics markets that are Always looking for ways to decrease size while preserving sound quality”, said FORWARD.one partner Paul Pruijmboom.

29-01-2019

Investering voor Tracefy

De Delftse startup Tracefy ontvangt € 300.000 startkapitaal uit het Zuid-Hollandse seedfonds UNIIQ. Tracefy ontwikkelt een GPS-oplossing voor e-bikes die slim wordt ingebouwd in het frame en is aangesloten op de accu. De ontwikkelde software geeft gebruikers inzicht in de verzamelde data. Fleetmanagers en individuele consumenten kunnen hun e-bike altijd en door heel Europa volgen. Zo kan de inzet van e-bikes door fleetmanagers geoptimaliseerd worden en helpt de oplossing tegelijkertijd in de strijd tegen diefstal.

 

v.l.n.r.: Hans Dreijklufft (UNIIQ), Jeroen van Kester (Tracefy), Adri Bom-Lemstra (Provincie Zuid-Holland), Niels Penning (Tracefy), Floor Vermeulen (Provincie Zuid-Holland, Chris Koppert (Tracefy)

Waar je e-bike is, wanneer en hoeveel hij gebruikt wordt en hoe vol de accu nog is: dat kunnen consumenten zien in de app die Tracefy ontwikkelt. Waardevol met het oog op diefstal maar ook om je eigen gebruik te volgen. Voor fleetmanagers is het interessant om hun ‘vloot’ aan e-bikes optimaal te beheren middels de data die met de GPS-trackers verzameld wordt. Voor deze doelgroep wordt een veel uitgebreider online dashboard ontwikkeld. De bedenkers van deze GPS-oplossing, de Delftse startup Tracefy, ontvangen nu € 300.000 van UNIIQ voor het doorontwikkelen en opschalen van hun innovatie.

“De investering van UNIIQ brengt ons naast een financiële injectie ook een hele mooie partner op strategisch vlak. De kennis en het netwerk van UNIIQ en haar partners is erg welkom,” zegt mede-oprichter Niels Penning.

Real-time inzicht in gebruik
Tracefy onderscheidt zich van andere aanbieders door niet slechts de hardware (slimme GPS-tracker) te leveren, maar juist de focus te leggen op het toegankelijk en inzichtelijk maken van de verzamelde data.
Voor fleetmanagers (zoals bezorgdiensten van maaltijden, deel- en huurfietsaanbieders of fietsmerken) betekent dit toegang tot geaggregeerde data van al hun e-bikes in één makkelijk online dashboard. Hiermee kunnen ze conclusies trekken over:
• Het aantal afgelegde kilometers en benodigd (preventief) onderhoud
• De piekmomenten en -locaties in de verhuur
• Of de fietsen goed verdeeld zijn over alle locaties
• Of er voor het gebruik betaald is
• Of de servicelevels qua bezorgtijden gehaald worden, etc.
Voor eindconsumenten betekent dit een app die functioneert als een fietscomputer en die bovendien realtime de locatie van de fiets weergeeft.

Connected e-bikes in strijd tegen diefstal
E-bikes zijn populair bij het dievengilde. Naar schatting 1 op de 10 e-bikes wordt gestolen. En met een gemiddelde waarde van € 2.000,- resulteert dat in een grote schadepost. De GPS-oplossing van Tracefy zorgt ervoor dat de e-bike nu zowel fysiek als digitaal ‘op slot kan worden gezet’. Wordt de fiets verplaatst, dan krijgt de eigenaar een melding via de app. Omdat de GPS-tracker realtime locatiegegevens doorgeeft, kan de eigenaar (of ingeschakelde opsporingsdienst) eenvoudig zien waar de fiets is in binnen- en buitenland. Dat biedt ook verzekeringsmaatschappijen een extra wapen in de strijd tegen diefstal. Aangezien fietsendiefstal zich niet beperkt tot de dure e-bikes, werkt Tracefy met behulp van de investering van UNIIQ ook aan een GPS-oplossing voor fietsen zonder accu.

Uit wielerliefde begonnen
Het Delftse Tracefy is de vrucht van een passie voor rijwielen. Jeroen van Kester, een van de twee oprichters, runde een succesvolle fietsenwinkel. Niels Penning, de andere oprichter, werkte tijdens zijn studie in de winkel van Jeroen en heeft zich na zijn studie Industrieel design aan de TU Delft ontwikkeld tot expert op het gebied van IoT. Om het team compleet te maken is oud-wielerprof en oprichter van BBB Cycling Chris Koppert aangetrokken als adviseur en angel investeerder. Gezamenlijk beschikt het team over de kennis, ervaring en het netwerk om van Tracefy een succes te maken.

“De GPS-oplossing van Tracefy vergroot de efficiëntie en kosteneffectiviteit van bedrijven die een groot aantal fietsen in beheer hebben. Met de razendsnelle toename van onder meer deel- en huurfietsen wordt die behoefte alleen maar groter.” zegt Liduina Hammer, fondsmanager van Zuid-Hollands seedfonds UNIIQ. “We hebben veel vertrouwen in de diverse kwaliteiten van het Tracefy-team.”

“Wij zijn heel blij met de investering van UNIIQ. We hebben nog zoveel ideeën voor verdere ontwikkeling van ons systeem en met deze investering kunnen we daar vorm aan geven,” zegt oprichter Jeroen van Kester.

 

09-01-2019

Investeren in vrouwen: bij UNIIQ lukt het wel

Vrouwelijke ondernemers zijn sterk ondervertegenwoordigd in het aantal investeringen van Venture Capital-partijen. Vroege-fasefonds UNIIQ dook de percentages in en ontdekte dat maar liefst 17% van haar portfoliobedrijven geleid wordt door een vrouw. Maar de 50% procent? Die is nog niet in zicht.

 

Het durfkapitaal was met stomheid geslagen. Risico nemen, dat durfden we wel. Maar toch liever niet met vrouwen. Het FD presenteerde eind september de resultaten van twee VU-onderzoekers naar veertig investeringsfondsen voor beginnende bedrijven: slechts 1,6% van de gefinancierde startups stond onder leiding van een vrouw. En de vrouwen in wie wel geïnvesteerd werd, kregen ook nog eens minder geld dan mannen. Dat komt, zo stelde oprichter van TomTom Corine Vigeux: “Je financiert nu eenmaal mensen die op je lijken.”

Zuid-Hollands vroege-fasefonds UNIIQ maakte naar aanleiding van het FD-artikel eveneens de stand op en kon concluderen dat de balans evenwichtiger uitsloeg: een kleine 17% van de door UNIIQ gefinancierde startups wordt geleid door een vrouw of heeft een vrouwelijke co-founder – 4 van de 24 bedrijven. En mogelijk komt daar binnenkort een vijfde bij. Het percentage female founders in het portfolio ligt daarmee aanmerkelijk hoger dan gemiddeld.

De balans is evenwichtiger

“We investeren niet bewust méér in vrouwen,” zegt fondsmanager Liduina Hammer. “Het blijft koffiedik kijken waarom er bij ons wel meer vrouwen aan het hoofd staan van onze bedrijven. Een reden kan zijn dat steeds meer vrouwen voor technische studies kiezen. Wij investeren in een hele vroege fase dus wellicht plukken wij als een van de eerste fondsen de vruchten van de opmars van vrouwen bij technische studies. We zijn in ieder geval een groot voorstander van diversiteit binnen teams.”

Eigenlijk is het investeringsvak bij uitstek een vak voor vrouwen,” zegt Francis Quint. “Het succes van een deal wordt in hoge mate bepaald door de inschatting van de competentie van het management team. Het is deze inschatting waar vrouwen over het algemeen sterk in zijn.”

De balans tussen binnenkomende voorstellen en toegekende aanvragen doet bij UNIIQ in ieder geval meer recht aan de werkelijkheid. Het gros van de investeringsvoorstellen komt binnen bij business analist Suzanne Kroeze. “Van de 84 voorstellen in mijn beheer zijn er 12 afkomstig van een onderneming waarbij er een vrouw aan het roer staat. 14% van de binnenkomende proposities is daarmee afkomstig van een vrouw. Het aantal toegekende aanvragen aan een female founder ligt op 17%. De balans slaat daarmee dus zelfs iets positiever uit.

Gemengde teams leveren beste resultaat

Een andere mogelijke verklaring voor het relatief hoge aantal female founders in het UNIIQ-portfolio is het diverse team: het zevenkoppige investeerdersteam van UNIIQ staat onder leiding van een vrouw en bestaat uit drie vrouwen en vier mannen.

“Bij UNIIQ investeren we ook het liefst in gebalanceerde teams,” zegt investeringsmanager Hans Dreijkluft. “Dat kan zitten in een goede man-vrouwverdeling, maar ook in een goede verdeling van de competenties en persoonlijkheden binnen een team. We zien vaak dat complementair talent het beste resultaat oplevert.”

Ook uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat gemengde teams het best presteren. Zo stelt het Peterson Institute for International Economics in een wereldwijde studie dat managementteams met tenminste 30% vrouwen in de leiding 15% meer winst maken.

Heel InnovationQuarter Capital wordt geleid door vrouwen

Gemengde teams leveren het beste resultaat op, maar niettemin is het belangrijk een vrouwelijk geluid te laten horen in het door mannen gedomineerde investeringsvak. InnovationQuarter Capital wordt daarom volledig geleid door vrouwelijke fondsmanagers. Liduina Hammer staat aan het hoofd van UNIIQ, Nienke Vledder is fondsmanager van energie-innovatiefonds ENERGIIQ en Francis Quint geeft leiding aan IQ Capital en is bovendien hoofd van de gehele investeringstak, InnovationQuarter Capital.

“InnovationQuarter is uniek in Nederland met alleen maar vrouwelijke fondsmanagers,” zegt Francis Quint. “Eigenlijk is het investeringsvak bij uitstek een vak voor vrouwen. Het succes van een deal wordt in hoge mate bepaald door de inschatting van de competentie van het management team. Het is deze inschatting waar vrouwen over het algemeen sterk in zijn.”

50% is nog ver weg

Toch is ook UNIIQ nog niet tevreden met de percentages. “Er is sprake van een stijgende lijn in het aantal vrouwelijke founders, maar we zitten nog lang niet op 50%,” zegt Hans Dreijkluft, investeringsmanager bij UNIIQ. “We willen vrouwen vooral aansporen om de stoute schoenen aan te trekken en het ondernemerspad op te gaan.”

In die aansporing voor meer vrouwelijke ondernemers en vrouwen in het investeringsvak staat  UNIIQ niet alleen. Op 13 november kondigen zes Nederlandse vrouwen uit het private equitylandschap aan zich hard te gaan maken voor meer vrouwen in het investeringsvak. Het initiatief, genaamd Level 20, streeft naar 20% vrouwen op hoge posities bij investeringsmaatschappijen. Dat is nu slechts 6%.

06-12-2018

Senioren veilig op pad met nieuwe slimme heupairbag

Na vijf jaar ontwikkeling is Wolk, de heupairbag voor kwetsbare senioren, op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Met deze heupairbag beweegt men vrij en zeker. Wolk is een dunne, lichtgewicht band die onder de kleding op de heup wordt gedragen. Bij een val blaast de airbag zich razendsnel op en zijn de heupen echt beschermd. Dat betekent veilig erop uit. En niemand die iets ziet omdat Wolk onzichtbaar en comfortabel onder de kleding wordt gedragen.

Wolk, een Nederlandse vinding die in samenwerking met de Technische Universiteit Delft is ontwikkeld, is recent CE gecertificeerd als persoonlijk beschermingsmiddel en voldoet aan alle wettelijke Europese eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Een onafhankelijk instituut heeft Wolk getest op valimpact-reductie, draagcomfort en betrouwbaarheid. De conclusie: ‘Wolk biedt uitmuntende bescherming’. De eerste heupen zijn inmiddels gered.

In Nederland lopen 200.000 senioren een groot risico op het breken van een heup. Jaarlijks breken 16.000 van deze senioren daadwerkelijk hun heup bij een val. Als gevolg hiervan overlijdt één op de vier binnen een jaar. De fysieke, emotionele én financiële schade is enorm.

Wolk biedt niet alleen bescherming, maar vermindert ook de angst om te vallen: “ik voel me gewoon zekerder” (Wolk-gebruiker). Daarnaast kan een val met een automatisch sms-berichtje worden gemeld aan een familielid of verzorger, zodat er direct hulp kan worden geboden.

Wolk wordt in diverse maten geleverd, is na een val herbruikbaar en kan worden gewassen in de wasmachine.

Zie http://www.wolkairbag.com voor meer informatie over de heupairbag.
Zie https://vimeo.com/302871775 voor een video over de werking van Wolk (rechtenvrij).

06-12-2018

Alle relevante RVO regelingen voor startups op de RVO startup website

Wil je weten welke regelingen er beschikbaar zijn voor jou als startup? Kijk dan op de website van het RVO.

Zij hebben een website gelanceerd waarop alle relevante regelingen staan voor startups per programma en met vermelding van een contactpersoon.

 

Website

www.RVO.nl/startups

 

05-12-2018

Investering voor Qlayers

De Delftse startup Qlayers haalt € 300.000 startkapitaal op voor de doorontwikkeling van hun printkop voor het coaten van grote, industriële oppervlaktes zoals olie en gas terminals, schepen, bruggen en windmolens. Het huidige coatingproces is chemisch, energie-intensief, onveilig en inefficiënt, zowel in productie als tijdens reparatie. De technologie van Qlayers stelt gebruikers in staat volautomatisch en gecontroleerd coatings aan te brengen, zonder dat er verfnevel vrijkomt. Hierdoor kunnen objecten gemakkelijk op locatie gecoat worden. De investering werd bekendgemaakt door de Delftse wethouder Bas Vollebregt tijdens het Metropoolregio Rotterdam Den Haag-event 2018.

Hans Dreijklufft (UNIIQ), Liduina Hammer (UNIIQ), Bas Vollebregt (wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed Gemeente Delft), Ruben Geutjes (Qlayers), Josefien Groot (Qlayers) en Suzanne Kroeze (UNIIQ).

Eén week en 15 man voor het coaten van één opslagtank

Bruggen, windmolens, pijpleidingen, vliegtuigen en andere grote objecten worden dagelijks blootgesteld aan de elementen. Om de levensduur van deze objecten te vergroten worden ze gecoat met een speciale beschermende verflaag.
Op dit moment is er geen systeem op de markt wat verf automatisch kan aanbrengen, zonder dat er schadelijke nevel vrijkomt. Het coaten van grote industriële objecten gebeurt daarom nog steeds voornamelijk met de hand, met kwasten, rollers en spuitapparatuur. Spuiten is de snelste optie, maar om spuitapparatuur te kunnen gebruiken, moet het object volledig ingepakt worden in een beschermende tent. Met het coaten van een opslagtank van zo’n 6.000 m2 is maar liefst 15 man dan ook een hele week bezig. Daarnaast kan tijdens het spuiten tot wel 50% van de verf verloren gaan in de nevel. Dit is niet alleen kostbaar, maar ook schadelijk voor mens en milieu. Naast arbeidsintensief en belastend voor het milieu is het ook een gevaarlijk proces op ladders en stellages, en bepaalt de kundigheid van de steeds schaarser wordende coatingmedewerker het eindresultaat.

Sneller en netter coaten zónder nevel

Qlayers heeft met de ontwikkeling van de Slash100 het antwoord in handen voor dit probleem. Een printkop waarmee geautomatiseerd en gecontroleerd verf kan worden aangebracht op grote, industriële oppervlaktes, zonder verf te verliezen aan de omgeving. Doordat het coaten automatisch en gecontroleerd verloopt is er minder personeel nodig en heeft het eindresultaat een gegarandeerde laagdikte en kwaliteit. De printkop stelt de coatingbedrijven in staat om sneller beter werk af te leveren op locatie, met besparingen op personeel en verf, en zonder schadelijke effecten voor het milieu.

Ultieme controle over coatingproces en -omgeving

Qlayers’ technologie maakt het voor het eerst mogelijk om de manier waarop de verf op het oppervlak komt perfect te controleren en te sturen. De gecontroleerde omgeving waarin Qlayers de coating aanbrengt, maakt het in de toekomst mogelijk om ook functionele coatings met bijvoorbeeld weerstandverlagende eigenschappen te gaan aanbrengen. Het aanbrengen van zo’n weerstandverlagende coating op een schip of vliegtuig zorgt ervoor dat er minder brandstof verbruikt wordt, en er dus minder CO2 vrijkomt.

Opschudden van de coatingwereld begint in Delft

De in 2017 opgerichte startup Qlayers wordt gerund door TU Delft ingenieurs Ruben Geutjens en Josefien Groot. De startup heeft deelgenomen aan het YES!Delft incubatieprogramma. Josefien Groot, co-founder van Qlayers, is blij met de financiering: “De investering van UNIIQ stelt ons in staat om onze technologie verder te ontwikkelen om complexe industriële oppervlaktes op elke locatie te kunnen gaan coaten. Daarnaast kunnen we met de investering nieuwe teamleden aannemen om een duurzaam kernteam te bouwen. Tevens opent de investering van UNIIQ deuren naar vervolginvesteerders.”

Voor UNIIQ is dit wederom een mooie toevoeging aan haar portfolio. Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: “Het is bijna niet voor te stellen dat het coaten van grote schepen, wind turbine bladen, vliegtuigen en andere grote objecten nog steeds voornamelijk met de hand gebeurt. De innovatie van Qlayers zorgt voor een belangrijke stap in de coatingwereld. We zijn erg blij dat we met UNIIQ de ontwikkeling van deze technologie ondersteunen.”

30-11-2018

Investering voor MyLife Technologies

MLT websiteLLeiden, 29 november 2018 – De Leidse startup MyLife Technologies heeft een alternatief ontwikkeld voor naaldinjecties en orale tabletten en capsules om geneesmiddelen toe te dienen. Voor hun innovatie – een pleister met poreuze micronaalden – heeft MyLife Technologies nu een investering van € 300.000 ontvangen uit het Zuid-Hollandse investeringsfonds UNIIQ. De pleister kan geneesmiddelen en vaccins in de huid toedienen zonder dat de patiënt er pijn bij voelt. De technologie kan een belangrijk alternatief bieden voor bestaande toedieningsvormen, waaronder injecties en orale medicatie. Tevens kan deze technologie in belangrijke mate de beperkingen van bestaande farmaceutische pleisters opheffen. De investering werd bekendgemaakt door Burgemeester Henri Lenferink tijdens de Dutch Life Sciences conference in Leiden.

Pijnloze toediening

Bepaalde groepen medicijnen en vaccins worden nu nog vrijwel uitsluitend via naaldinjecties toegediend. Dat heeft nadelen: het doet pijn en sommige mensen lijden aan naaldangst en weigeren daarom soms zelfs hun therapie. Tenslotte vereist de toediening met injectienaalden een medische training. De micronaaldenpleisters van MyLife Technologies zijn minimaal invasief en pijnloos en maken zelftoediening door de patiënt mogelijk. In het geval van vaccins biedt toediening via de huid extra voordelen: op deze manier kunnen immuuncellen in de (opper)huid effectief bereikt worden, mogelijk met een betere immuunreactie tot gevolg.

Voorkomen van bijwerkingen

Bepaalde geneesmiddelen in tablet- of capsulevorm vertonen ernstige bijwerkingen en hebben maar een beperkte effectiviteit doordat een flink deel van het medicijn in de spijsvertering verloren gaat. Daardoor kan de exacte dosis die in het bloed terechtkomt bij orale toediening, soms sterk variëren. De micronaaldenpleisters van MyLife kunnen voor specifieke orale geneesmiddelen de belangrijkste nadelen voorkomen. Bovendien hebben de pleisters als bijkomend voordeel dat de snelheid van afgifte van het medicijn gestuurd kan worden. Sommige medicijnen vragen om een snelle afgifte (bijv. behandeling van doorbraakpijn bij kankerpatiënten), terwijl bij andere geneesmiddelen juist een langzame, constante afgifte aan het lichaam wenselijk is.

Efficiënt door de huid

Een beperkt aantal geneesmiddelen wordt al middels een pleister via de huid toegediend. Bij deze commercieel beschikbare pleisters zonder micronaalden gaat het transport door de huid langzaam en inefficiënt. De buitenste huidlaag (hoornlaag) vormt een natuurlijke barrière en hierdoor komt doorgaans slechts 10 tot maximaal 50 procent van het geneesmiddel daadwerkelijk in het lichaam terecht. Bovendien bevatten de bestaande pleisters na gebruik nog hoge resthoeveelheden geneesmiddel, die een veiligheidsrisico kunnen vormen. Met de micronaaldentechnologie van MyLife Technologies worden geneesmiddelen naar verwachting efficiënter opgenomen.

Klinische werking

Dankzij de investering van UNIIQ en Libertatis Ergo Holding (“LEH”) kan MyLife Technologies de eerste klinische testen gaan uitvoeren. “Het is voor ons van groot belang om te laten zien dat met deze innovatieve technologie daadwerkelijk relevante hoeveelheden geneesmiddel bij de mens kunnen worden afgegeven. Deze investering stelt ons in staat om met een peptideformulering dergelijk bewijs te verzamelen en daarmee onze technologie verder te ontwikkelen,” aldus Pieter Jan Vos, CEO van MyLife Technologies.

Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ: “We zijn enorm verheugd om de investering in MyLife Technologies bekend te maken en een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de eerste klinische toepassingen. Door de gezamenlijke investering met Universiteit Leiden, laten we ook zien dat het Leidse ecosysteem bij kan dragen aan de ontwikkeling van deze technologie”.

MyLife Technologies werd in 2012 mede-opgericht door Pieter Jan Vos die opgeleid is als chemicus aan Universiteit Leiden en aan de Ecole Supérieur de Commerce de Paris (ESCP Europe). MyLife Technologies is een spin-off van Universiteit Twente, MESA+, Instituut voor Nanotechnologie. Het bedrijf heeft zich in Leiden gevestigd om binnen het Leidse Life Sciences and Health cluster zich te kunnen ontplooien en in samenwerking met meerdere partijen uit het cluster toepassingen op basis van de micronaaldentechnologie te kunnen ontwikkelen.

29-11-2018