Nieuws

Investering voor Tracefy

De Delftse startup Tracefy ontvangt € 300.000 startkapitaal uit het Zuid-Hollandse seedfonds UNIIQ. Tracefy ontwikkelt een GPS-oplossing voor e-bikes die slim wordt ingebouwd in het frame en is aangesloten op de accu. De ontwikkelde software geeft gebruikers inzicht in de verzamelde data. Fleetmanagers en individuele consumenten kunnen hun e-bike altijd en door heel Europa volgen. Zo kan de inzet van e-bikes door fleetmanagers geoptimaliseerd worden en helpt de oplossing tegelijkertijd in de strijd tegen diefstal. De investering werd overhandigd door Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde Economie en Innovatie) en Floor Vermeulen (gedeputeerde Verkeer) voorafgaand aan de Nieuwjaarsreceptie van de Provincie Zuid-Holland.

Waar je e-bike is, wanneer en hoeveel hij gebruikt wordt en hoe vol de accu nog is: dat kunnen consumenten zien in de app die Tracefy ontwikkelt. Waardevol met het oog op diefstal maar ook om je eigen gebruik te volgen. Voor fleetmanagers is het interessant om hun ‘vloot’ aan e-bikes optimaal te beheren middels de data die met de GPS-trackers verzameld wordt. Voor deze doelgroep wordt een veel uitgebreider online dashboard ontwikkeld. De bedenkers van deze GPS-oplossing, de Delftse startup Tracefy, ontvangen nu € 300.000 van UNIIQ voor het doorontwikkelen en opschalen van hun innovatie.

De investering van UNIIQ brengt ons naast een financiële injectie ook een hele mooie partner op strategisch vlak. De kennis en het netwerk van UNIIQ en haar partners is erg welkom.” zegt mede-oprichter Niels Penning.

 

© Verkijk

Hans Dreijklufft (UNIIQ), Jeroen van Kester (Tracefy),  Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde Economie en Innovatie), Niels Penning (Tracefy), Floor Vermeulen (gedeputeerde Verkeer), Chris Koppert (Tracefy).

Real-time inzicht in gebruik

Tracefy onderscheidt zich van andere aanbieders door niet slechts de hardware (slimme GPS-tracker) te leveren, maar juist de focus te leggen op het toegankelijk en inzichtelijk maken van de verzamelde data.

Voor fleetmanagers (zoals bezorgdiensten van maaltijden, deel- en huurfietsaanbieders of fietsmerken) betekent dit toegang tot geaggregeerde data van al hun e-bikes in één makkelijk online dashboard. Hiermee kunnen ze conclusies trekken over:

  • Het aantal afgelegde kilometers en benodigd (preventief) onderhoud
  • De piekmomenten en -locaties in de verhuur
  • Of de fietsen goed verdeeld zijn over alle locaties
  • Of er voor het gebruik betaald is
  • Of de servicelevels qua bezorgtijden gehaald worden, etc.

Voor eindconsumenten betekent dit een app die functioneert als een fietscomputer en die bovendien realtime de locatie van de fiets weergeeft.

Connected e-bikes in strijd tegen diefstal

E-bikes zijn populair bij het dievengilde. Naar schatting 1 op de 10 e-bikes wordt gestolen. En met een gemiddelde waarde van € 2.000,- resulteert dat in een grote schadepost. De GPS-oplossing van Tracefy zorgt ervoor dat de e-bike nu zowel fysiek als digitaal ‘op slot kan worden gezet’. Wordt de fiets verplaatst, dan krijgt de eigenaar een melding via de app. Omdat de GPS-tracker realtime locatiegegevens doorgeeft, kan de eigenaar (of ingeschakelde opsporingsdienst) eenvoudig zien waar de fiets is in binnen- en buitenland. Dat biedt ook verzekeringsmaatschappijen een extra wapen in de strijd tegen diefstal. Aangezien fietsendiefstal zich niet beperkt tot de dure e-bikes, werkt Tracefy met behulp van de investering van UNIIQ ook aan een GPS-oplossing voor fietsen zonder accu.

Uit wielerliefde begonnen

Het Delftse Tracefy is de vrucht van een passie voor rijwielen. Jeroen van Kester, een van de twee oprichters, runde een succesvolle fietsenwinkel. Niels Penning, de andere oprichter, werkte tijdens zijn studie in de winkel van Jeroen en heeft zich na zijn studie Industrieel design aan de TU Delft ontwikkeld tot expert op het gebied van IoT. Om het team compleet te maken is oud-wielerprof en oprichter van BBB Cycling Chris Koppert aangetrokken als adviseur en angel investeerder. Gezamenlijk beschikt het team over de kennis, ervaring en het netwerk om van Tracefy een succes te maken.

De GPS-oplossing van Tracefy vergroot de efficiëntie en kosteneffectiviteit van bedrijven die een groot aantal fietsen in beheer hebben. Met de razendsnelle toename van onder meer deel- en huurfietsen wordt die behoefte alleen maar groter.” zegt Liduina Hammer, fondsmanager van Zuid-Hollands seedfonds UNIIQ. “We hebben veel vertrouwen in de diverse kwaliteiten van het Tracefy-team.

Wij zijn heel blij met de investering van UNIIQ. We hebben nog zoveel ideeën voor verdere ontwikkeling van ons systeem en met deze investering kunnen we daar vorm aan geven.” zegt oprichter Jeroen van Kester.

08-01-2019

Investeren in vrouwen: bij UNIIQ lukt het wel

Vrouwelijke ondernemers zijn sterk ondervertegenwoordigd in het aantal investeringen van Venture Capital-partijen. Vroege-fasefonds UNIIQ dook de percentages in en ontdekte dat maar liefst 17% van haar portfoliobedrijven geleid wordt door een vrouw. Maar de 50% procent? Die is nog niet in zicht.

 

Het durfkapitaal was met stomheid geslagen. Risico nemen, dat durfden we wel. Maar toch liever niet met vrouwen. Het FD presenteerde eind september de resultaten van twee VU-onderzoekers naar veertig investeringsfondsen voor beginnende bedrijven: slechts 1,6% van de gefinancierde startups stond onder leiding van een vrouw. En de vrouwen in wie wel geïnvesteerd werd, kregen ook nog eens minder geld dan mannen. Dat komt, zo stelde oprichter van TomTom Corine Vigeux: “Je financiert nu eenmaal mensen die op je lijken.”

Zuid-Hollands vroege-fasefonds UNIIQ maakte naar aanleiding van het FD-artikel eveneens de stand op en kon concluderen dat de balans evenwichtiger uitsloeg: een kleine 17% van de door UNIIQ gefinancierde startups wordt geleid door een vrouw of heeft een vrouwelijke co-founder – 4 van de 24 bedrijven. En mogelijk komt daar binnenkort een vijfde bij. Het percentage female founders in het portfolio ligt daarmee aanmerkelijk hoger dan gemiddeld.

De balans is evenwichtiger

“We investeren niet bewust méér in vrouwen,” zegt fondsmanager Liduina Hammer. “Het blijft koffiedik kijken waarom er bij ons wel meer vrouwen aan het hoofd staan van onze bedrijven. Een reden kan zijn dat steeds meer vrouwen voor technische studies kiezen. Wij investeren in een hele vroege fase dus wellicht plukken wij als een van de eerste fondsen de vruchten van de opmars van vrouwen bij technische studies. We zijn in ieder geval een groot voorstander van diversiteit binnen teams.”

Eigenlijk is het investeringsvak bij uitstek een vak voor vrouwen,” zegt Francis Quint. “Het succes van een deal wordt in hoge mate bepaald door de inschatting van de competentie van het management team. Het is deze inschatting waar vrouwen over het algemeen sterk in zijn.”

De balans tussen binnenkomende voorstellen en toegekende aanvragen doet bij UNIIQ in ieder geval meer recht aan de werkelijkheid. Het gros van de investeringsvoorstellen komt binnen bij business analist Suzanne Kroeze. “Van de 84 voorstellen in mijn beheer zijn er 12 afkomstig van een onderneming waarbij er een vrouw aan het roer staat. 14% van de binnenkomende proposities is daarmee afkomstig van een vrouw. Het aantal toegekende aanvragen aan een female founder ligt op 17%. De balans slaat daarmee dus zelfs iets positiever uit.

Gemengde teams leveren beste resultaat

Een andere mogelijke verklaring voor het relatief hoge aantal female founders in het UNIIQ-portfolio is het diverse team: het zevenkoppige investeerdersteam van UNIIQ staat onder leiding van een vrouw en bestaat uit drie vrouwen en vier mannen.

“Bij UNIIQ investeren we ook het liefst in gebalanceerde teams,” zegt investeringsmanager Hans Dreijkluft. “Dat kan zitten in een goede man-vrouwverdeling, maar ook in een goede verdeling van de competenties en persoonlijkheden binnen een team. We zien vaak dat complementair talent het beste resultaat oplevert.”

Ook uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat gemengde teams het best presteren. Zo stelt het Peterson Institute for International Economics in een wereldwijde studie dat managementteams met tenminste 30% vrouwen in de leiding 15% meer winst maken.

Heel InnovationQuarter Capital wordt geleid door vrouwen

Gemengde teams leveren het beste resultaat op, maar niettemin is het belangrijk een vrouwelijk geluid te laten horen in het door mannen gedomineerde investeringsvak. InnovationQuarter Capital wordt daarom volledig geleid door vrouwelijke fondsmanagers. Liduina Hammer staat aan het hoofd van UNIIQ, Nienke Vledder is fondsmanager van energie-innovatiefonds ENERGIIQ en Francis Quint geeft leiding aan IQ Capital en is bovendien hoofd van de gehele investeringstak, InnovationQuarter Capital.

“InnovationQuarter is uniek in Nederland met alleen maar vrouwelijke fondsmanagers,” zegt Francis Quint. “Eigenlijk is het investeringsvak bij uitstek een vak voor vrouwen. Het succes van een deal wordt in hoge mate bepaald door de inschatting van de competentie van het management team. Het is deze inschatting waar vrouwen over het algemeen sterk in zijn.”

50% is nog ver weg

Toch is ook UNIIQ nog niet tevreden met de percentages. “Er is sprake van een stijgende lijn in het aantal vrouwelijke founders, maar we zitten nog lang niet op 50%,” zegt Hans Dreijkluft, investeringsmanager bij UNIIQ. “We willen vrouwen vooral aansporen om de stoute schoenen aan te trekken en het ondernemerspad op te gaan.”

In die aansporing voor meer vrouwelijke ondernemers en vrouwen in het investeringsvak staat  UNIIQ niet alleen. Op 13 november kondigen zes Nederlandse vrouwen uit het private equitylandschap aan zich hard te gaan maken voor meer vrouwen in het investeringsvak. Het initiatief, genaamd Level 20, streeft naar 20% vrouwen op hoge posities bij investeringsmaatschappijen. Dat is nu slechts 6%.

06-12-2018

Senioren veilig op pad met nieuwe slimme heupairbag

Na vijf jaar ontwikkeling is Wolk, de heupairbag voor kwetsbare senioren, op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Met deze heupairbag beweegt men vrij en zeker. Wolk is een dunne, lichtgewicht band die onder de kleding op de heup wordt gedragen. Bij een val blaast de airbag zich razendsnel op en zijn de heupen echt beschermd. Dat betekent veilig erop uit. En niemand die iets ziet omdat Wolk onzichtbaar en comfortabel onder de kleding wordt gedragen.

Wolk, een Nederlandse vinding die in samenwerking met de Technische Universiteit Delft is ontwikkeld, is recent CE gecertificeerd als persoonlijk beschermingsmiddel en voldoet aan alle wettelijke Europese eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Een onafhankelijk instituut heeft Wolk getest op valimpact-reductie, draagcomfort en betrouwbaarheid. De conclusie: ‘Wolk biedt uitmuntende bescherming’. De eerste heupen zijn inmiddels gered.

In Nederland lopen 200.000 senioren een groot risico op het breken van een heup. Jaarlijks breken 16.000 van deze senioren daadwerkelijk hun heup bij een val. Als gevolg hiervan overlijdt één op de vier binnen een jaar. De fysieke, emotionele én financiële schade is enorm.

Wolk biedt niet alleen bescherming, maar vermindert ook de angst om te vallen: “ik voel me gewoon zekerder” (Wolk-gebruiker). Daarnaast kan een val met een automatisch sms-berichtje worden gemeld aan een familielid of verzorger, zodat er direct hulp kan worden geboden.

Wolk wordt in diverse maten geleverd, is na een val herbruikbaar en kan worden gewassen in de wasmachine.

Zie http://www.wolkairbag.com voor meer informatie over de heupairbag.
Zie https://vimeo.com/302871775 voor een video over de werking van Wolk (rechtenvrij).

06-12-2018

Alle relevante RVO regelingen voor startups op de RVO startup website

Wil je weten welke regelingen er beschikbaar zijn voor jou als startup? Kijk dan op de website van het RVO.

Zij hebben een website gelanceerd waarop alle relevante regelingen staan voor startups per programma en met vermelding van een contactpersoon.

 

Website

www.RVO.nl/startups

 

05-12-2018

Investering voor Qlayers

De Delftse startup Qlayers haalt € 300.000 startkapitaal op voor de doorontwikkeling van hun printkop voor het coaten van grote, industriële oppervlaktes zoals olie en gas terminals, schepen, bruggen en windmolens. Het huidige coatingproces is chemisch, energie-intensief, onveilig en inefficiënt, zowel in productie als tijdens reparatie. De technologie van Qlayers stelt gebruikers in staat volautomatisch en gecontroleerd coatings aan te brengen, zonder dat er verfnevel vrijkomt. Hierdoor kunnen objecten gemakkelijk op locatie gecoat worden. De investering werd bekendgemaakt door de Delftse wethouder Bas Vollebregt tijdens het Metropoolregio Rotterdam Den Haag-event 2018.

Hans Dreijklufft (UNIIQ), Liduina Hammer (UNIIQ), Bas Vollebregt (wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed Gemeente Delft), Ruben Geutjes (Qlayers), Josefien Groot (Qlayers) en Suzanne Kroeze (UNIIQ).

Eén week en 15 man voor het coaten van één opslagtank

Bruggen, windmolens, pijpleidingen, vliegtuigen en andere grote objecten worden dagelijks blootgesteld aan de elementen. Om de levensduur van deze objecten te vergroten worden ze gecoat met een speciale beschermende verflaag.
Op dit moment is er geen systeem op de markt wat verf automatisch kan aanbrengen, zonder dat er schadelijke nevel vrijkomt. Het coaten van grote industriële objecten gebeurt daarom nog steeds voornamelijk met de hand, met kwasten, rollers en spuitapparatuur. Spuiten is de snelste optie, maar om spuitapparatuur te kunnen gebruiken, moet het object volledig ingepakt worden in een beschermende tent. Met het coaten van een opslagtank van zo’n 6.000 m2 is maar liefst 15 man dan ook een hele week bezig. Daarnaast kan tijdens het spuiten tot wel 50% van de verf verloren gaan in de nevel. Dit is niet alleen kostbaar, maar ook schadelijk voor mens en milieu. Naast arbeidsintensief en belastend voor het milieu is het ook een gevaarlijk proces op ladders en stellages, en bepaalt de kundigheid van de steeds schaarser wordende coatingmedewerker het eindresultaat.

Sneller en netter coaten zónder nevel

Qlayers heeft met de ontwikkeling van de Slash100 het antwoord in handen voor dit probleem. Een printkop waarmee geautomatiseerd en gecontroleerd verf kan worden aangebracht op grote, industriële oppervlaktes, zonder verf te verliezen aan de omgeving. Doordat het coaten automatisch en gecontroleerd verloopt is er minder personeel nodig en heeft het eindresultaat een gegarandeerde laagdikte en kwaliteit. De printkop stelt de coatingbedrijven in staat om sneller beter werk af te leveren op locatie, met besparingen op personeel en verf, en zonder schadelijke effecten voor het milieu.

Ultieme controle over coatingproces en -omgeving

Qlayers’ technologie maakt het voor het eerst mogelijk om de manier waarop de verf op het oppervlak komt perfect te controleren en te sturen. De gecontroleerde omgeving waarin Qlayers de coating aanbrengt, maakt het in de toekomst mogelijk om ook functionele coatings met bijvoorbeeld weerstandverlagende eigenschappen te gaan aanbrengen. Het aanbrengen van zo’n weerstandverlagende coating op een schip of vliegtuig zorgt ervoor dat er minder brandstof verbruikt wordt, en er dus minder CO2 vrijkomt.

Opschudden van de coatingwereld begint in Delft

De in 2017 opgerichte startup Qlayers wordt gerund door TU Delft ingenieurs Ruben Geutjens en Josefien Groot. De startup heeft deelgenomen aan het YES!Delft incubatieprogramma. Josefien Groot, co-founder van Qlayers, is blij met de financiering: “De investering van UNIIQ stelt ons in staat om onze technologie verder te ontwikkelen om complexe industriële oppervlaktes op elke locatie te kunnen gaan coaten. Daarnaast kunnen we met de investering nieuwe teamleden aannemen om een duurzaam kernteam te bouwen. Tevens opent de investering van UNIIQ deuren naar vervolginvesteerders.”

Voor UNIIQ is dit wederom een mooie toevoeging aan haar portfolio. Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: “Het is bijna niet voor te stellen dat het coaten van grote schepen, wind turbine bladen, vliegtuigen en andere grote objecten nog steeds voornamelijk met de hand gebeurt. De innovatie van Qlayers zorgt voor een belangrijke stap in de coatingwereld. We zijn erg blij dat we met UNIIQ de ontwikkeling van deze technologie ondersteunen.”

30-11-2018

Investering voor MyLife Technologies

MLT websiteLLeiden, 29 november 2018 – De Leidse startup MyLife Technologies heeft een alternatief ontwikkeld voor naaldinjecties en orale tabletten en capsules om geneesmiddelen toe te dienen. Voor hun innovatie – een pleister met poreuze micronaalden – heeft MyLife Technologies nu een investering van € 300.000 ontvangen uit het Zuid-Hollandse investeringsfonds UNIIQ. De pleister kan geneesmiddelen en vaccins in de huid toedienen zonder dat de patiënt er pijn bij voelt. De technologie kan een belangrijk alternatief bieden voor bestaande toedieningsvormen, waaronder injecties en orale medicatie. Tevens kan deze technologie in belangrijke mate de beperkingen van bestaande farmaceutische pleisters opheffen. De investering werd bekendgemaakt door Burgemeester Henri Lenferink tijdens de Dutch Life Sciences conference in Leiden.

Pijnloze toediening

Bepaalde groepen medicijnen en vaccins worden nu nog vrijwel uitsluitend via naaldinjecties toegediend. Dat heeft nadelen: het doet pijn en sommige mensen lijden aan naaldangst en weigeren daarom soms zelfs hun therapie. Tenslotte vereist de toediening met injectienaalden een medische training. De micronaaldenpleisters van MyLife Technologies zijn minimaal invasief en pijnloos en maken zelftoediening door de patiënt mogelijk. In het geval van vaccins biedt toediening via de huid extra voordelen: op deze manier kunnen immuuncellen in de (opper)huid effectief bereikt worden, mogelijk met een betere immuunreactie tot gevolg.

Voorkomen van bijwerkingen

Bepaalde geneesmiddelen in tablet- of capsulevorm vertonen ernstige bijwerkingen en hebben maar een beperkte effectiviteit doordat een flink deel van het medicijn in de spijsvertering verloren gaat. Daardoor kan de exacte dosis die in het bloed terechtkomt bij orale toediening, soms sterk variëren. De micronaaldenpleisters van MyLife kunnen voor specifieke orale geneesmiddelen de belangrijkste nadelen voorkomen. Bovendien hebben de pleisters als bijkomend voordeel dat de snelheid van afgifte van het medicijn gestuurd kan worden. Sommige medicijnen vragen om een snelle afgifte (bijv. behandeling van doorbraakpijn bij kankerpatiënten), terwijl bij andere geneesmiddelen juist een langzame, constante afgifte aan het lichaam wenselijk is.

Efficiënt door de huid

Een beperkt aantal geneesmiddelen wordt al middels een pleister via de huid toegediend. Bij deze commercieel beschikbare pleisters zonder micronaalden gaat het transport door de huid langzaam en inefficiënt. De buitenste huidlaag (hoornlaag) vormt een natuurlijke barrière en hierdoor komt doorgaans slechts 10 tot maximaal 50 procent van het geneesmiddel daadwerkelijk in het lichaam terecht. Bovendien bevatten de bestaande pleisters na gebruik nog hoge resthoeveelheden geneesmiddel, die een veiligheidsrisico kunnen vormen. Met de micronaaldentechnologie van MyLife Technologies worden geneesmiddelen naar verwachting efficiënter opgenomen.

Klinische werking

Dankzij de investering van UNIIQ en Libertatis Ergo Holding (“LEH”) kan MyLife Technologies de eerste klinische testen gaan uitvoeren. “Het is voor ons van groot belang om te laten zien dat met deze innovatieve technologie daadwerkelijk relevante hoeveelheden geneesmiddel bij de mens kunnen worden afgegeven. Deze investering stelt ons in staat om met een peptideformulering dergelijk bewijs te verzamelen en daarmee onze technologie verder te ontwikkelen,” aldus Pieter Jan Vos, CEO van MyLife Technologies.

Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ: “We zijn enorm verheugd om de investering in MyLife Technologies bekend te maken en een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de eerste klinische toepassingen. Door de gezamenlijke investering met Universiteit Leiden, laten we ook zien dat het Leidse ecosysteem bij kan dragen aan de ontwikkeling van deze technologie”.

MyLife Technologies werd in 2012 mede-opgericht door Pieter Jan Vos die opgeleid is als chemicus aan Universiteit Leiden en aan de Ecole Supérieur de Commerce de Paris (ESCP Europe). MyLife Technologies is een spin-off van Universiteit Twente, MESA+, Instituut voor Nanotechnologie. Het bedrijf heeft zich in Leiden gevestigd om binnen het Leidse Life Sciences and Health cluster zich te kunnen ontplooien en in samenwerking met meerdere partijen uit het cluster toepassingen op basis van de micronaaldentechnologie te kunnen ontwikkelen.

29-11-2018

Investering voor Clockworks

De Rotterdamse startup Clockworks heeft een nieuwe ‘idiot proof’ oplossing bedacht om alle water- gas- en elektriciteitsmeters automatisch af te lezen met de camera van je mobiele telefoon. Tegelijkertijd worden ook direct merk, model en meternummer in kaart gebracht. Daardoor wordt het doorgeven van de meterstanden een heel stuk klantvriendelijker en veel minder fout- en fraudegevoelig. Het bedrijf gebruikt technieken die voortkomen uit de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie – zoals deep learning – voor de ontwikkeling van beeldherkenningssoftware. Clockworks ontvangt nu een investering van €300.000 uit het Zuid-Hollandse proof-of-conceptfonds UNIIQ. Dankzij de investering wordt de nauwkeurigheid van de software verder vergroot om uiteindelijk zo goed als foutloos te werken.  

5-10% van de huidige doorgegeven meterstanden klopt niet

Meterstanden doorgeven gebeurt nog altijd handmatig. Eens per jaar duikt de consument daarvoor zijn kelder- of keukenkast in of gaat op zoek naar de watermeter in de put. Sommige meters zijn slecht bereikbaar wat extra lastig is voor ouderen en minder validen. Het aflezen van al deze meters in donkere, vieze omgevingen is klantonvriendelijk en gaat in 5-10% van de gevallen fout. Dat kost de consument extra tijd en levert irritatie op maar zorgt tegelijkertijd voor extra kosten voor de netbeheerder. Zeker als uiteindelijk de buitendienst in actie moet komen om de juiste stand op te nemen. Dit gebeurt in Nederland nog altijd in circa 5% van alle meterstandopnames. Kan dat niet anders? Ja, dat kan. Maar een simpele oplossing is het niet.

Huidige gebruikte techniek werkt onvoldoende

Veel bedrijven die een oplossing aanbieden voor het aflezen van meterstanden maken gebruik van Optical Character Recognition (OCR). Deze technologie wordt gebruikt om automatisch simpele en gestructureerde teksten te digitaliseren, zoals bijvoorbeeld kentekenplaten en acceptgiro’s. Dat werkt heel goed zolang de te identificeren karakters exact op één manier voorkomen, anders herkent de OCR bepaalde delen al niet meer. Vergelijk het met een envelop. Zodra je de locatie van geadresseerde en afzender verwisselt, is de OCR de draad kwijt.

Clockworks combineert visuele beeldherkenning met deep learning

Bij het automatisch aflezen van meterstanden is allesbehalve sprake van een gecontroleerde omgeving. De meters hangen veelal (diep) in een donkere kast of put, zijn vaak vervuild, stoffig of beschadigd, cijfers zijn soms voor de helft leesbaar omdat ze doordraaien, etc. Clockworks, heeft door middel van deep learning – state-of-the-art AI technologie – een oplossing bedacht voor de beperkingen van OCR. Het uitgangspunt is dat er zo min mogelijk restricties worden opgelegd aan de gebruiker, waardoor werkelijk iedereen de foto van de meter zou moeten kunnen maken. De deep learning software van Clockworks leert zichzelf namelijk om om te kunnen gaan met allerlei omstandigheden, zoals elke mogelijke rotatie hoek en verschillende belichtingscondities en zoomniveaus.

Nieuwe technologie in een oude markt

Wat ik zo leuk vind aan Clockworks is dat ze met een heel nieuwe technologie een traditionele markt disrupten,” zegt Liduina Hammer, fondsmanager van het Zuid-Hollandse proof-of-conceptfonds UNIIQ. “Dat zie ik steeds meer; jonge startups die bestaande markten met de nieuwste technologieën bestormen. Mooi dat we die ontwikkeling als seedfonds kunnen versnellen.

Founders

De technologie van deep learning is er een van de laatste jaren. En het vergt dus een geoefend brein om met deze techniek om te gaan. Noëlle Fischer en Victor Westerwoudt, de founders van Clockworks, beheersen de technologie. Beiden werkten ze voor TNO bij de computer vision afdeling. Op die afdeling wordt er op wetenschappelijk topniveau met deze deep learning & andere beeldherkenningstechnieken gewerkt. Sinds de start van Clockworks hebben Noëlle en Victor met adviesprojecten hun eigen productontwikkeling gefinancierd. Nu is het tijd voor een nieuwe stap. Noëlle verwelkomt de investering van UNIIQ dan ook en geeft aan: “Met deze investering van UNIIQ kunnen we ons product versneld doorontwikkelen en op de markt brengen. Optimalisatie en uitbreiding van het product is nodig om alle wereldwijd voorkomende meters met ‘super-human’ nauwkeurigheid automatisch te kunnen administreren vanuit een foto.”

28-11-2018

Investering voor Manometric

De Delftse startup Manometric heeft een veel snellere en nauwkeurigere manier ontwikkeld voor het aanmeten van hand- en polsbraces. De 3D-handscanner van Manometric maakt in een fractie van een seconde een zeer nauwkeurige handscan. Met behulp van hun software wordt vervolgens op basis van die scan en aanpassingen van de orthopedisch technoloog een gepersonaliseerde brace 3D geprint. Manometric ontvangt een investering van het Zuid-Hollandse vroege-fasefonds UNIIQ en Rabobank om de techniek verder te automatiseren. De investering werd bekendgemaakt door de Delftse wethouder Vollebregt in het Reinier de Graaf Gasthuis.

 

3D-scannen én printen van de perfecte hand-/polsbrace

Elk jaar worden er in Nederland meer dan 250.000 hand- en polsbraces aangemeten, een belangrijk deel is voor patiënten met chronische aandoeningen zoals reuma en artrose. Huidige braces zijn beperkt in functionaliteit en worden vaak als oncomfortabel en lelijk ervaren. Daardoor belandt een groot deel van de braces in de kast.

3D-scanners worden al gebruikt in de orthopedie, maar huidige scanners vergen veel oefening. De patiënt moet zijn/haar hand heel stil kunnen houden – en dat is vaak lastig voor mensen met een handaandoening. Zelfs als de scan gelukt is, kost het nog vele uren om op basis daarvan een goede brace te ontwerpen. Manometric biedt als eerste een toegankelijke en snelle totaaloplossing waarbij er een nauwkeurig aansluitende brace kan worden geprint. Tegenwoordig kost het maken van een brace nog ruim vier uur arbeid, met de nieuwe productlijn van Manometric wordt dit teruggebracht tot een kwartier. Bovendien kun je je eigen kleur kiezen. Samen met medische professionals heeft Manometric de workflow van de toekomst ontwikkeld.

Samenwerking met Reinier de Graaf Gasthuis Manometric werkt nauw samen met het Reinier de Graaf Gasthuis, waar hard gewerkt wordt aan een pilot om patiënten uit het Westland en regio Delft te helpen. Gerald Kraan, orthopeed en traumachirurg Reinier de Graaf is erg tevreden over de samenwerking en het product: “Een aantal van onze artrose patiënten heeft de brace van Manometric geprobeerd. Uit deze proef bleek dat alle patiënten de 3D-geprinte brace beter vinden zitten dan de traditionele versie. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee en daarom willen we Manometric graag met een klinische studie verder helpen om de 3D-scan en de brace nog beter te maken”.

Robin Jones, co-founder van Manometric: “Met deze financiering kunnen we onze workflow verregaand automatiseren en daarmee de digitale standaard voor braces realiseren. We zijn erg blij met de nauwe samenwerking met het Reinier de Graaf Gasthuis zodat we de werking van onze braces klinisch kunnen valideren en direct al een impact kunnen maken in het dagelijks leven van patiënten.”

De investering is mogelijk gemaakt door Rabobank Westland, Rabobank Zuid-Holland Midden en proof-of-concept fonds UNIIQ. Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: “Het is duidelijk dat de inzet van 3D-scan- en printtechnieken een stap voorwaarts is in de manier waarop we braces aanmeten en vervaardigen. We zijn dan ook erg blij dat we met de UNIIQ financiering Manometric kunnen ondersteunen bij het verder automatiseren van haar workflow.” Fabian Groeneveld, Startup Banker bij Rabobank: “De nieuw ontwikkelde Achtergestelde Innovatie Lening past goed bij deze fase van de onderneming. Daarnaast is het natuurlijk prachtig dat we vanuit ons coöperatief dividend ook een donatie kunnen doen.”

Manometric werd in 2017 opgericht door Robin Jones en Pieter Smakman die beiden zijn opgeleid in Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Manometric is verbonden aan startup-incubator YES!Delft waar ze met programmeurs, orthopedisch technologen en ingenieurs werken aan de toekomst van de orthopedie.

11-10-2018

Vervolginvestering Andrupos van DTV

Andrupos ontvangt een investering van Disruptive Technology Ventures om versneld haar identificatiesoftware voor waardedocumenten in de markt te zetten-980x450px

Investeringsfonds Disruptive Technology Ventures van onder meer oud Fox-IT oprichter Ronald Prins en voormalig KPN topman Ad Scheepbouwer, investeert in het jonge internationale bedrijf Andrupos om versneld haar automatische identificatiesoftware voor fraudegevoelige documenten in de markt te introduceren. De investering volgt op een investering uit proof-of-conceptfonds UNIIQ, en een Fast Track to Innovation subsidie vanuit de Europese Unie. Met het instappen van Disruptive Technology Ventures bindt Andrupos de benodigde kennis, kunde en ingang tot netwerk in de (digitale) safety en security domeinen aan zich om haar oplossing uit te rollen onder vooraanstaande klanten als immigratiediensten en nationale banken.

Vervalste documenten snel herkennen en herleiden naar de bron

De vervalsing van documenten als geboorte of trouwdocumenten en bankbiljetten is een groot en grensoverschrijdend probleem. Terwijl de te controleren documenten toenemen in aantal en complexiteit, blijven ambtenaren aangewezen op tijdrovende en foutgevoelige handmatige inspecties om echt van vals te onderscheiden. Met haar geautomatiseerde systeem kan Andrupos deze controles versnellen, aanscherpen, en beter documenteren om grensoverschrijdende fraudepraktijken op te kunnen sporen en bestrijden.

Grondiger controleren met een extra analyse op documentbiometrie

Met de door Andrupos ontwikkelde technologie kunnen nu, naast controle van de bestaande beveiligingskenmerken, ook de biometrische eigenschappen van een document automatisch geanalyseerd worden. Hierbij gaat het om het identificeren van de gebruikte papiersoort, de inkt soort, de printtechniek en eventueel het merk en type gebruikte printer. Dit soort kenmerken zijn nagenoeg niet te kopiëren in tegenstelling tot veiligheidskenmerken zoals hologrammen, die steeds vaker vervalst worden. De automatische analyse wordt real time vergeleken met een referentiedatabase, om te controleren of het document echt of vals is. Bij een vervalsing legt het systeem verbanden met andere valse documenten met vergelijkbare kenmerken, om zo beter internationale criminaliteit te kunnen bestrijden.

Ronald Prins, partner DT Ventures: “Het team van Andrupos heeft een technologie ontwikkeld die de potentie heeft de strijd tegen documentfraude radicaal te veranderen. De voordelen van biometrische analyse van documenten zijn helder. We zijn onder de indruk van wat het team van Andrupos heeft ontwikkeld en kijken ernaar uit om samen de identificatie oplossingen van de toekomst naar de markt te brengen.

Erna Leenaars, CEO Andrupos: “De proof-of-concept fase waarin we verkeren moet nu opgeschaald gaan worden. Daarvoor heb je niet alleen een financiële injectie nodig, maar vooral een partner met kennis van zaken die daar in mee kan denken én doen. In DT Ventures vonden wij precies die aansluiting om ons team te versterken zodat we op alle fronten kunnen accelereren”.

Liduina Hammer, UNIIQ fondsmanager: “De technologie van Andrupos biedt opsporingsinstanties een geautomatiseerde oplossing om effectief internationale documentfraude te bestrijden. Met de investering van UNIIQ is Andrupos in staat geweest haar oplossing technisch te valideren. Nu het bedrijf richting vercommercialisering gaat is het tijd voor een volgende stap. DT ventures, met haar sterke achtergrond in de safety en security markt, is de ideale vervolginvesteerder om juist dat te
realiseren”.

06-07-2018

Numeric expands its executive team

Rotterdam, The Netherlands, June 5, 2018 – Numeric Biotech BV, a privately held biotechnology company creating therapeutics to cure and prevent age-related diseases, announces recent additions to its executive team.

Lars Bastiaanse will join Numeric as Chief Development Officer. Lars has over 25 years of experience in clinical development, project management and general management in pharmaceutical, biotech, but also CRO/Consultancy companies. He was responsible for various development phases for many biotech products. At Johnson & Johnson for instance, Lars was incremental for the development of immunology products currently on the market such as Intelence, and Edurant. Lars obtained a MSc degree in pharmacy and completed his PhD degree in Medicinal Sciences at the Leiden University Medical Centre (The Netherlands).

Joining as VP Regulatory Affairs and Quality, Joost van Bree has over 20-years industry experience in successfully bringing conventional and biotech drugs through development and regulatory approval. He has worked in various international management positions in the fields of drug development, clinical pharmacology, and regulatory affairs with Sandoz (now Novartis) in Switzerland, Teva, Immunovo and Pepscan. At Pharming he held the position of VP Clinical Development and Regulatory Affairs. In addition, he brings the experience of raising funds of over Euro 100 Million with venture capital financing as well as a successful IPO and secondary listing. Joost holds an MSc in Pharmacy and a PhD in Clinical Pharmacology, both from Leiden University (The Netherlands).

Patricia Ringeling, will join Numeric as VP Intellectual Property. Patricia has over 20 years of experience in patent practice including litigation, as a qualified Dutch and European Patent Attorney. She worked at companies such as the Dutch Patent office (NLO), DSM and Pharming but also various start-up companies in the life science industry. Patricia studied chemistry with minors immunology and oncology, at the University of Amsterdam, holds a PhD from the Erasmus University Medical Center Rotterdam (The Netherlands) and a Certificate in Intellectual Property from Queen Mary, University of London.

“We are very happy to be able to attract this talent and relevant experience that matches the level of potential of Numeric’s mission to attack the age-related diseases with our first lead oncology indication,” said Hans van Berkum, Numeric CEO.

About Numeric Biotech Numeric Biotech BV develops therapeutics to cure and prevent age-related diseases. The senolytic drugs that Numeric is creating selectively eliminates senescent cells being able to treat age-related diseases. Numeric is developing its proprietary compounds based on novel pathways e.g. FOXO4-P53. The initial focus of the development is therefor on various oncology indications and other age-related diseases such as OsteoArthritis and chronic kidney disease.

More information is available at: www.numericbiotech.com

20-06-2018