VarmX ontvangt investering van UNIIQ

UNIIQ, investeert in VarmX, een spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). VarmX ontwikkelt een nieuw medicijn, PseudoXa, dat bloedingen kan stoppen bij patiënten die bepaalde antistollingsmiddellen gebruiken. De investering werd bekendgemaakt door Fondsmanager Liduina Hammer.

PseudoXa verlaagt kans op overlijden bij gebruik bloedverdunners

Een effectieve behandeling met bloedverdunners gaat helaas gepaard met het optreden van ernstige bloedingen. Het stoppen van deze bloedingen is in veel gevallen niet goed mogelijk. VarmX is een startup vanuit het LUMC – opgericht door de Leidse hoogleraar Pieter Reitsma – die een oplossing voor dit probleem biedt met het medicijn PseudoXa. PseudoXa is het eerste product dat VarmX op de markt wil brengen. Het middel bestaat uit een gewijzigde natuurlijke stollingsfactor die onmiddellijk de bloedstolling kan herstellen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken. Op die manier worden serieuze gevolgen van bloedingen, zoals blijvende invaliditeit of overlijden, vermeden.

Eerste stappen naar commerciële productie

VarmX gaat de investering van UNIIQ gebruiken om de eerste stappen te zetten naar de commerciële productie van PseudoXa. “Dat is een ingewikkeld proces, omdat PseudoXa een lastig eiwitproduct is”, aldus Reitsma. “Vervolgens moeten er een aantal veiligheidsstudies worden uitgevoerd voordat PseudoXa op de mens toegepast kan worden.” licht Reitsma toe.

Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ, is verheugd om VarmX toe te voegen de portefeuille van UNIIQ: “De markt van antistollingsmiddelen is groeiende en voor een specifieke groep van deze middelen is helaas nog geen middel beschikbaar dat mogelijke bloedingen als gevolg van het gebruik hiervan kan stoppen. Met de investering van UNIIQ kan de onderneming de volgende stap zetten in het ontwikkelingsproces richting de commerciële productie van PseudoXa.”