IMSystems ontvangt groeikapitaal van UNIIQ voor de Archimedes Drive

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Yes!Delft op 26 januari 2018, ontving IMSystems een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ. De bekendmaking werd gedaan door Theun Baller, decaan bij de faculteit Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. IMSystens Delft ontwikkelt de Archimedes Drive, een mechanische overbrenging (vertragingskast) voor o.a. industriële robots die werkt op basis van wrijving in plaats van tandwielen. De investering stelt IMSystems in staat de markt dit jaar nog met een geoptimaliseerd product te betreden.

v.l.n.r.: Alfons Schure (IMSystems), Rory Deen (IMSystems), Casper van Eersel (IMSystems), Matthew Corvers (IMSystems), Liduina Hammer (UNIIQ), Jack Schorsch (IMSystems), Mathijs Heutinck (UNIIQ/TU Delft), Theun Baller (decaan faculteit Werktuigbouwkunde TU Delft) en Thibaud Verschoor (IMSystems)

Archimedes drive

Vertragingskasten worden gebruikt om toepassingen die aangedreven worden door een elektro(motor) van de juiste hoeveelheid kracht te voorzien. IMSystems is een van de eerste partijen die het principe van wrijving op een werkende manier weet toe te passen in een compacte lichtgewicht vertragingskast, waarmee de Archimedes Drive in veel industrieën, waaronder de gerobotiseerde maakindustrie, een uitkomst kan zijn.

De industriële robots die worden ingezet in deze industrie zijn bij het bewegen erg afhankelijk van de kwaliteit van de tandwieloverbrenging. Terwijl robots steeds slimmer worden als gevolg van razendsnelle softwareontwikkelingen, zijn de huidige vertragingskasten nog niet in staat om robots de juiste hoeveelheid precisie en kracht te geven. De Archimedes Drive realiseert dezelfde krachtoverbrenging in een kleiner en lichter formaat dan huidige overbrengingen. Daarnaast stelt het robots in staat hun taken nauwkeuriger uit te voeren door het ontbreken van speling in de tandwielen.

Jack Schorsch, oprichter en CEO van IMSystems: “Wij zijn verheugd met de UNIIQ investering, waarmee wij in staat zijn ons product versneld te optimaliseren en op de markt te introduceren. Wij zijn ervan overtuigd dat onze technologie de maakindustrie een stap verder kan helpen door verhoogde nauwkeurigheid van industriële robots.”

Met de investering van UNIIQ worden de nauwkeurigheid, efficiëntie en levensduur van de Archimedes Drive uitgebreid getest met behulp van verschillende testopstellingen. In samenwerking met toonaangevende robotfabrikanten verwacht IMSystems later dit jaar dan ook een commercieel product in de markt te kunnen zetten. “En deze focus op het realiseren van commerciële tractie in een vroege fase sluit naadloos aan op onze filosofie” aldus Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ. “Wij wenden onze financiering bij uitstek aan voor bedrijven met daadkrachtige teams die hun innovatieve producten in korte tijd naar de markt weten te brengen”.