Gearbox ontwikkelt digitale keurmeester voor groente en fruit met investering van UNIIQ

Het keuren van groente en fruit gebeurt voor een groot deel nog steeds met de hand. Het Westlandse bedrijf Gearbox Innovations ontwikkelde een digitale keurmeester die vision technologie met Artificial Intelligence combineert om tot wel 100% van de groente en het fruit te controleren op kwaliteit. Om de innovatie verder te ontwikkelen en uit te rollen in de markt ontvangt Gearbox een investering van €300.000 van investeringsfonds UNIIQ. De investering werd bekendgemaakt door wethouder Karin Zwinkels van gemeente Westland tijdens de Horti Heroes Master Track ‘How to Finance Innovation’ in het World Horti Center te Naaldwijk.

© Verkijk

Hans Dreijklufft (UNIIQ), Karin Zwinkels (wethouder gemeente Westland), Simone Keijzer (Gearbox), Johan Kreeft (Gearbox), Liduina Hammer (UNIIQ), Suzanne Kroeze (UNIIQ)

Talloze keuringen tussen veld en vork

Elk jaar produceren we in Nederland zo’n 5.400 miljoen kilo groenten, en zo’n 650 miljoen kilo fruit. Vanaf het moment van oogsten totdat het product in de winkel ligt, worden deze groentes en fruit meerdere malen gekeurd en gesorteerd, en gaan ze door vele handen van keurmeesters. Deze keurmeesters letten op een per soort en per merk specifiek setje kwaliteitseisen en kijken of het product niet beschadigd is of teveel afwijkt in kleur en vorm. De eisen die door de inkooporganisaties zoals supermarkten gesteld worden aan de kwaliteit van groenten en fruit zijn namelijk onverbiddelijk en hoog. Het handmatig keuren maakt dit proces niet alleen arbeidsintensief, maar ook foutgevoelig. Tegelijkertijd kampen telers en verpakkers met een grote doorloop in personeel en kunnen ze door capaciteitsproblemen slechts steekproefsgewijs controleren.

Uitkomst in de vorm van een digitale keurmeester voor groente en fruit

Gearbox Innovations kwam tot de conclusie dat alle schakels in de keten er belang bij zouden hebben als het keuren en sorteren van groenten en fruit betrouwbaarder, consistenter en sneller zou verlopen. Het Westlandse bedrijf ontwikkelde de GearVision Inspector, een stand-alone digitale keurmeester die een diepgaande kwaliteitsanalyse uitvoert en de GearVision Sorter, die snel in-lijn groente en fruit sorteert op kwaliteitsklasse. Twee apparaten die visiontechnologie met kunstmatige intelligentie combineren om snel maar accuraat groenten en fruit te kunnen keuren en vervolgens sorteren. Zo krijgt de gehele keten, van veredelaar tot verpakker, toegang tot gedetailleerde en voor hen specifieke keuringen, en een uitgebreide rapportage van de resultaten om de teelt verder mee te optimaliseren. De digitalisatie van de keuring is een belangrijke stap naar het volautomatisch kunnen verpakken van groente en fruit.

Gearbox Innovations zet de UNIIQ investering in om GearVision door te ontwikkelen zodat er meer productvarianten en -toepassingen komen en ze deze wereldwijd kunnen uitrollen. Simone Keijzer, samen met Johan Kreeft founder van Gearbox Innovations, is erg blij met de investering: “Voor de sector is het een innovatie die het mogelijk maakt meer producten op consistente wijze te keuren volgens klantspecifieke wensen en ‘productrecepten’. Er wordt meer inzicht verkregen in teelt- en oogstdata en hierdoor kan men beter bijsturen ter bevordering van de kwaliteit, met uiteindelijk meer rendement als gevolg. Met de investering kunnen we GearVision voor meer gewassen en producten geschikt maken en verder uit rollen naar de internationale markt.”

Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: “De slimme automatiseringsoplossing van Gearbox Innovations is een belangrijke stap voor de hele keten in de tuinbouwsector. Wij zijn erg blij dat wij met een investering uit UNIIQ kunnen bijdragen aan een innovatie die alle schakels van de keten helpt om het maximale uit hun bedrijf te halen, en die past in de ontwikkelingen en trends die we in de sector als geheel zien.”