Pijnloze, patiëntvriendelijke medicatie dankzij pleister met poreuze micronaalden
MLT websiteLLeiden, 29 november 2018 – De Leidse startup MyLife Technologies heeft een alternatief ontwikkeld voor naaldinjecties en orale tabletten en capsules om geneesmiddelen toe te dienen. Voor hun innovatie – een pleister met poreuze micronaalden – heeft MyLife Technologies nu een investering van € 300.000 ontvangen uit het Zuid-Hollandse investeringsfonds UNIIQ. De pleister kan geneesmiddelen en vaccins in de huid toedienen zonder dat de patiënt er pijn bij voelt. De technologie kan een belangrijk alternatief bieden voor bestaande toedieningsvormen, waaronder injecties en orale medicatie. Tevens kan deze technologie in belangrijke mate de beperkingen van bestaande farmaceutische pleisters opheffen. De investering werd bekendgemaakt door Burgemeester Henri Lenferink tijdens de Dutch Life Sciences conference in Leiden.
Pijnloze toediening
Bepaalde groepen medicijnen en vaccins worden nu nog vrijwel uitsluitend via naaldinjecties toegediend. Dat heeft nadelen: het doet pijn en sommige mensen lijden aan naaldangst en weigeren daarom soms zelfs hun therapie. Tenslotte vereist de toediening met injectienaalden een medische training. De micronaaldenpleisters van MyLife Technologies zijn minimaal invasief en pijnloos en maken zelftoediening door de patiënt mogelijk. In het geval van vaccins biedt toediening via de huid extra voordelen: op deze manier kunnen immuuncellen in de (opper)huid effectief bereikt worden, mogelijk met een betere immuunreactie tot gevolg.
Voorkomen van bijwerkingen
Bepaalde geneesmiddelen in tablet- of capsulevorm vertonen ernstige bijwerkingen en hebben maar een beperkte effectiviteit doordat een flink deel van het medicijn in de spijsvertering verloren gaat. Daardoor kan de exacte dosis die in het bloed terechtkomt bij orale toediening, soms sterk variëren. De micronaaldenpleisters van MyLife kunnen voor specifieke orale geneesmiddelen de belangrijkste nadelen voorkomen. Bovendien hebben de pleisters als bijkomend voordeel dat de snelheid van afgifte van het medicijn gestuurd kan worden. Sommige medicijnen vragen om een snelle afgifte (bijv. behandeling van doorbraakpijn bij kankerpatiënten), terwijl bij andere geneesmiddelen juist een langzame, constante afgifte aan het lichaam wenselijk is.
Efficiënt door de huid
Een beperkt aantal geneesmiddelen wordt al middels een pleister via de huid toegediend. Bij deze commercieel beschikbare pleisters zonder micronaalden gaat het transport door de huid langzaam en inefficiënt. De buitenste huidlaag (hoornlaag) vormt een natuurlijke barrière en hierdoor komt doorgaans slechts 10 tot maximaal 50 procent van het geneesmiddel daadwerkelijk in het lichaam terecht. Bovendien bevatten de bestaande pleisters na gebruik nog hoge resthoeveelheden geneesmiddel, die een veiligheidsrisico kunnen vormen. Met de micronaaldentechnologie van MyLife Technologies worden geneesmiddelen naar verwachting efficiënter opgenomen.
Klinische werking
Dankzij de investering van UNIIQ en Libertatis Ergo Holding (“LEH”) kan MyLife Technologies de eerste klinische testen gaan uitvoeren. “Het is voor ons van groot belang om te laten zien dat met deze innovatieve technologie daadwerkelijk relevante hoeveelheden geneesmiddel bij de mens kunnen worden afgegeven. Deze investering stelt ons in staat om met een peptideformulering dergelijk bewijs te verzamelen en daarmee onze technologie verder te ontwikkelen,” aldus Pieter Jan Vos, CEO van MyLife Technologies.
Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ: “We zijn enorm verheugd om de investering in MyLife Technologies bekend te maken en een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de eerste klinische toepassingen. Door de gezamenlijke investering met Universiteit Leiden, laten we ook zien dat het Leidse ecosysteem bij kan dragen aan de ontwikkeling van deze technologie”.
MyLife Technologies werd in 2012 mede-opgericht door Pieter Jan Vos die opgeleid is als chemicus aan Universiteit Leiden en aan de Ecole Supérieur de Commerce de Paris (ESCP Europe). MyLife Technologies is een spin-off van Universiteit Twente, MESA+, Instituut voor Nanotechnologie. Het bedrijf heeft zich in Leiden gevestigd om binnen het Leidse Life Sciences and Health cluster zich te kunnen ontplooien en in samenwerking met meerdere partijen uit het cluster toepassingen op basis van de micronaaldentechnologie te kunnen ontwikkelen.