€ 350.000 voor startup EXIT071 vanuit UNIIQ en LEH

Proof-of-conceptfonds UNIIQ investeert met LEH (Libertatis Ergo Holding) in totaal € 350.000 in de Leidse startup EXIT071. EXIT071 ontwikkelt een nieuwe techniek voor de analyse van exosomen. Exosomen zijn kleine deeltjes (extracellar vesicles) in o.a. bloed die specifieke informatie bevatten over hun plek van herkomst (bijvoorbeeld brein, lever, etc.). Deze informatie zou een grote rol kunnen spelen in diagnostiek, maar momenteel is het technisch nog heel moeilijk om vanuit complexe biologische samples exosomen te isoleren en karakteriseren. Met hun gepatenteerde microfluïdische chip kan EXIT071 exosomen analyseren op een snelle, reproduceerbare manier, voor diagnostische en therapeutische toepassingen. De investering zal gebruikt worden voor het finetunen van de chip, de ontwikkeling van een systeem dat het analyseproces automatiseert, teamuitbreiding en versterking van de IP-positie.

Toepassingen van exosomen zijn veelbelovend

EXIT071 is een vroege-fasestartup die zich bezighoudt met de ontwikkeling van innovatieve technologie voor de analyse van exosomen. Exosomen zijn relatief nieuw in het veld van diagnostiek en therapie, maar hebben veel potentie. Het zijn deeltjes van nanoformaat die door alle cellen gemaakt worden om onderling boodschappen uit te wisselen. Ze geven een momentopname van gezondheids- of ziektetoestand van organen en zijn aanwezig in alle lichaamsvloeistoffen (bloed, urine, cerebrospinale vloeistof, tranen, etc.). Daarmee bieden ze enorme potentie voor niet-invasieve, vloeibare biopsiediagnostiek voor onder andere oncologie, longziekten, neurodegeneratieve ziekten en prenatale diagnostiek. Door exosomen in zulke biopsieën te analyseren kunnen ziektes aan het licht komen door veranderingen in de hoeveelheid exosomen en de moleculaire inhoud (eiwitten, miRNAs, metabolieten) van zieke cellen te vergelijken met die van gezonde cellen. Naast hun diagnostisch potentieel is recentelijk ook het therapeutisch potentieel van exosomen erkend, onder andere door investeringen van €2 mrd., alleen al in 2020, door farmaceutische bedrijven en Venture-Capitalpartijen.

Innovatieve technologie

Huidige methoden presteren onvoldoende en zijn omslachtig. Met de microfluïdische chip van EXIT071 is het mogelijk om exosomen te scheiden met een hogere zuiverheid en opbrengst. Daarnaast is de chip geschikt om in een high-throughput-opstelling gebruikt te worden. De originele technologie, depletion zone isotachophoresis, is uitgevonden en gepatenteerd aan de Universiteit Leiden door Prof. Thomas Hankemeier, Hoofd van de Analytical BioSciences and Metabolomics groep en medeoprichter van MIMETAS. EXIT071 heeft onlangs een exclusieve licentieovereenkomst getekend en is van plan om hun deep-tech-innovatie naar de therapeutische en diagnostische exosoomindustrie te brengen.

Nanotechnologie als sleutel van de innovatie

De nanoformaat structuren zijn een belangrijk onderdeel van de werking van de microfluïdische chips en ze zijn zeer uitdagend om te produceren. Daarom werkte EXIT071 samen met SINTEF MiNaLab in Noorwegen, een professionele leverancier van nanotechnologie, om constante en hoge kwaliteit te garanderen. Het productieproces van de chip is ontwikkeld binnen academische samenwerking in een EuroNanoMEd 3 Project, EXIT (EXosomes Isolation Tool.) De startup wordt geleid door oprichter en CEO Dr. Yuliya Shakalisava, expert in microfluïdische technologie. De technologie wordt verder ontwikkeld in samenwerking met Universiteit Leiden met advies van Prof. Thomas Hankemeier.

De investering zal gebruikt worden voor het finetunen van de chip, de ontwikkeling van een systeem dat het analyseproces automatiseert, teamuitbreiding en versterking van de IP-positie.

Yuliya Shakalisava, CEO EXIT071: “Deze investering van UNIIQ en LEH maakt doorontwikkeling van onze technologie mogelijk. Hiermee kunnen we de ontwikkeling van een geautomatiseerd prototype van ons systeem versnellen en intensieve samenwerking met onze klanten mogelijk maken. Dit is essentieel voor de commercialisatie van onze technologie.”

Hans Dreijklufft, Fondsmanager bij UNIIQ: “We zijn trots dat we in deze vroege fase de ontwikkeling van deze innovatieve startup kunnen versnellen. Het veld van exosomen is de laatste jaren sterk in opkomst en we kijken uit naar de bijdrage die EXIT071 hieraan gaat leveren.”

Rob Mayfield, LEH: “EXIT071 is een lichtend voorbeeld van wat kan worden bereikt door het combineren van hoogwaardig onderzoek van de Universiteit Leiden, de ondernemerszin van een getalenteerde wetenschapper, de steun van een Leids life-science-incubatieprogramma (unlock_), en Leids investeringskapitaal in samenwerking met UNIIQ.”