€ 2 mln vervolgfinanciering voor UNIIQ-portfoliobedrijf Buddy om schuldhulpplatform landelijk uit te rollen

UNIIQ-portfoliobedrijven haalden de afgelopen jaar samen al ruim € 100 mln. aan vervolgfinanciering op. Vandaag komt daar een vervolgronde bij voor Buddy Payment, dat in 2020 een UNIIQ-investering ontving. De huidige financieringsronde, Social Impact Fonds Rotterdam, de Rabobank en informal investors, stelt Buddy in staat om hun schuldhulpplatform landelijk uit te rollen.

Buddy Payment

40% Van alle huishoudens ervaart financiële stress: zij kunnen een tegenvaller van € 300 niet opvangen en lopen risico op schulden. Eén op de vijf Nederlandse huishoudens heeft daadwerkelijk betalingsproblemen. Dit aantal neemt ook in tijden van economische bloei nauwelijks af, en gaat de capaciteit bij de gemeentelijke schuldhulpverlening vaak ruim te boven. De Buddy-app ondersteunt mensen die (dreigende) geldproblemen hebben of al geholpen zijn door schuldhulpverleners met een digitale financiële coach in de vorm van een app. Dit maakt financiële ondersteuning schaalbaar en toegankelijk voor iedereen.

Buddy Payment heeft met de Buddy App een bankierenplatform ontwikkeld om gebruikers te coachen op hun omgang met geld. De Buddy App maakt gebruik van de mogelijkheden van een zogenaamde PSD2-licentie waardoor dagelijks bankieren gecombineerd kan worden met budgetcoaching op maat. Buddy’s algoritmes zorgen dat de vaste lasten overzichtelijk zijn voor de gebruiker en apart worden gehouden. De gebruiker krijgt een stabiel maandbudget om van te leven en hoeft zich geen zorgen te maken of de vaste lasten wel betaald kunnen worden. Daarbij spaart de app automatisch voor haar gebruikers, en ontvangen zij coaching middels budgetmeldingen en tips.

In 2020 won Buddy Payment een aanbesteding waarbij 93 gemeenten zijn aangesloten. Met de kapitaalinjectie die afkomstig is van het Social Impact Fonds Rotterdam, de Rabobank en informal investors kan het Buddy team de app uitrollen naar deze gemeenten, om zo meer mensen met geldproblemen te kunnen ondersteunen. Op dit moment is slechts één op de drie huishoudens met problematische schulden opgenomen in een schuldhulpverleningstraject van de gemeente. Om die reden werken tientallen gemeenten, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, met het platform van Buddy Payment.